Gå direkt till textinnehållet

SVT ska spara 100 miljoner – kan bli personalnedskärningar

SVT ska spara 100 miljoner kronor fram till 2025 – utöver en inflation som sätter press på företaget. Personalnedskärningar ”kan inte uteslutas”.

Som Journalisten rapporterat är ekonomin på Sveriges Television ansträngd, med kostnadsökningar och stigande inflation. Förra året drog företaget i gång ett transformationsprojekt för att spara 100 miljoner kronor fram till 2025.

I ett internt mejl till medarbetarna idag skriver vd Hanna Stjärne att SVT under våren kommer ”att fortsätta att effektivisera det vi kan, alla kommer att behöva hjälpa till och vi kommer till exempel att titta på automatisering av vissa arbetsuppgifter.”

– Ett exempel – som redan syns mot publiken – är automatiserad undertext som SVT testat sedan några år tillbaka. Men automatisering sker på många håll och vi tittar brett över bolaget på frågor kopplade till effektivisering genom automatisering, skriver tillförordnade HR- och kommunikationsdirektören Hanna Dowling i mejl till Journalisten.

Annons Annons

Kommer ni att minska på personal?
– Att det kan bli tal om personalnedskärningar kopplat till den effektivisering SVT är inne i kan inte uteslutas.

Dowling betonar att besparingarna inte handlar om att lägga pengar på hög, utan att tillföra mer resurser till journalistik och program. Hanna Stjärne lyfter i sitt mejl att effektiviseringar till exempel har möjliggjort förstärkt rapportering om kriget i Ukraina.

Fler avsnitt
Fler videos