Gå direkt till textinnehållet

Johan först ut i SVTs pilotprojekt i Australien: ”Det ska bli fantastiskt härligt!”

Från och med i oktober kommer Sveriges Televisions morgonreporter sitta i Sydney i Australien och leverera nyhetsinslagen till Morgonstudion. Johan Pisoni blir först på plats när pilotprojektet startar.

– Jag kommer att jobba våra morgonreporterpass på distans och klippa nyhetsinslagen till morgonnyheterna som ska gå i Morgonstudion. Man berättar vad som hänt under natten. Det är oftast blåljusnyheter från Sverige och händelsenyheter och kanske politiska nyheter från omvärlden, säger Johan Pisoni, som just nu jobbar som politikreporter på Rapport.

Redan tidigare finns ett liknande upplägg hos TT Nyhetsbyrån som  har sin nattbevakning i Australien. Det är en av anledningarna till att SVT bestämt sig för att testa. En annan anledning var, berättar Love Benigh,  gruppchef för ekonomi- och politikgruppen på SVT Nyheter, att Johan Pisoni ville vara tjänstledig i ett halvår för att resa och arbeta just i Australien.

– Det var inte självklart att han skulle få det, han är en uppskattad och duktig medarbetare, så jag var lite avvaktande till det, säger Love Benigh.

Love Benigh, gruppchef ekonomi- och politikgruppen SVT Nyheter, hoppas att kunna erbjuda fler att tillfälligt jobba från Australien. Foto: SVT.

Men han kände till TTs redaktion i Australien och visste att SVT ibland haft svårt att bemanna de ”värsta” passen, när man börjar 3.30 på morgonen.

– Så då ställde jag frågan till Johan om han inte hade lust att jobba för oss i stället för det han hade tänkt göra, plugga eller jobba med andra saker. Det var ett gyllene tillfälle att testa det här med någon frivillig.

Love Benigh räknade på det och tittade på hur mycket extra kostnader det skulle bli. Det visade sig att det gick i stort sett jämnt upp, med ökade kostnader och besparingar på ob-tillägg och annat som kunde göras i och med att de tidiga morgonpassen i Sverige kunde tas bort.

Om projektet permanentas efter det här halvåret så ser Love Benigh det som en rolig sak som SVT som arbetsgivare kan erbjuda medarbetare – att en kortare tid i ett yrkesliv testa något annat med nya förutsättningar.

Bildmaterialet som Johan Pisoni ska arbeta med kommer oftast från nyhetsbyråer och från frilansar. Den största utmaningen tror han kommer att bli att få tekniken att fungera.

– TV till skillnad från textmedier är ju tyngre infrastrukturmässigt. Det hänger på att tekniken funkar som den ska. Men jag tänker att det är 2022 och att det mesta går att göra på distans och våra tekniker håller just nu på att ta fram den bästa lösningen för den här typen av uppdrag. Men jag kommer ju att sitta ensam där, om det händer det något måste jag kunna lösa det själv. Det blir nog den största utmaningen, säger Johan Pisoni.

Vilken koll har du på Australien?
– Jag har varit där och rest två gånger tidigare och har varit i alla storstäder i Australien, men det jag gör på plats är inte att bevaka det som händer i Australien.

Vad ser du mest fram emot?
– Att åka till Australien under sommarhalvåret där och missa svenska vintern känns inte helt fel. Det kommer att bli fantastiskt härligt! Sedan är det jätteroligt att få vara med om det här pilotprojektet där vi ska testa och se hur det funkar ett halvår. Jag är väldigt förväntansfull över det och känner mig väldigt glad över att ha fått förtroendet. Jag vet att det är många kollegor som tycker det låter jättespännande och har visat intresse för att åka, om SVT permanentar detta.

Fler videos
Fler avsnitt