Gå direkt till textinnehållet
Pia Rehnquist, affärsområdeschef Bonnier News Local.
Foto: Tor Johnsson

Pia Rehnquist: ”Vi ska göra allt vi kan för att det ska bli ett schysst avslut”

Bonnier News Locals affärsområdeschef Pia Rehnquist uppger att de ska göra ”allt som står i vår makt” för att de 65 journalisterna som sägs upp på Marieberg Media ska få bra avslut.

65 tillsvidareanställda journalister på Bonnier News interna bemanningsföretag Marieberg Media kommer att sägas upp när Bonniers lokaltidningsföretag Bonnier News Local, BNL, tar över bemanningen i egen regi och säger upp avtalet med Marieberg Media. Stockholm berörs i dagsläget inte av dagens besked då Marieberg Media kommer fortsatt att ha verksamhet där.

Bonnier News Local

Bonnier News Local (BNL) ingår i och ägs till 60 procent av Bonnier News-gruppen. 20 procent ägs av den norska tidningskoncernen Amedia och 20 procent ägs av den svenska tidningskoncernen Gota Media AB.

I BNL-sfären ingår 52 lokala prenumererade morgontidningar varav tolv med Gota Media som huvudägare (*):

Arbetarbladet, Arboga Tidning, Avesta Tidning, Bärgslagsbladet, Barometern OT*, Blekinge Läns Tidning*, Borås Tidning*, Borlänge Tidning, Dala-Demokraten, Fagersta-Posten, Falköpings Tidning, Falu-Kuriren, Gefle Dagblad, Helsingborgs Dagblad, Hudiksvalls Tidning, Jönköpings-Posten, Kalmar Läns Tidning*, Kristianstadsbladet*, Länstidningen Östersund, Ljusdals-Posten, Ljusnan, Länstidningen Södertälje, Mora Tidning, Nerikes Allehanda, Norra Skåne*, Norrtelje Tidning, Nya Ludvika Tidning, Söderhamns-Kuriren, Södra Dalarnes Tidning, Sala Allehanda, Skånska Dagbladet, Skaraborgs Läns Tidning, Skövde Nyheter, Smålands Dagblad, Smålandsposten*, Smålänningen, Sundsvalls Tidning, Sydöstran*, Sydsvenskan, Tidningen Ångermanland, Tidningen Härjedalen, Tranås Tidning, Trelleborgs Allehanda*, Ulricehamns Tidning*, Värnamo Nyheter, Västgöta-Bladet, Vetlanda-Posten, Växjöbladet*, Vestmanlands Läns Tidning, Ystads Allehanda*, Ölandsbladet*, Örnsköldsviks Allehanda och Östersunds-Posten.

Annons Annons

Dessutom ger BNL ut flera gratistidningar, poddar och sajter, bland dem Nacka Värmdö Posten, Västboandan, Norrtelje Tidning XL, Tranåsaktuellt, Sundsvalls Nyheter, Lokaltidningen, Finnveden Nu, 100% Avesta, Nu i Österåker, Folkracepuls och Bandypuls.

Orsaken till att BNL nu väljer att sluta använda bemanningsföretag är den nya så kallade 24-månadersregeln i lagen om uthyrning av arbetstagare. Regeln innebär att den som är bemanningsanställd på samma kundföretag i 24 månader ska erbjudas en tillsvidareanställning i kundföretaget. Kundföretaget kan dock undvika att bemanningsanställningen övergår i en anställning i kundföretaget genom att ersätta den bemanningsanställde med motsvarande två månadslöner.

– Det är ett väldigt tråkigt besked att ge till de 65 fastanställda vikarier i Marieberg Media som arbetar hos oss. Och det är supertufft för dem att gå från en fast anställning till en mycket osäkrare tillvaro. Det är tråkigt att behöva fatta ett sådant beslut som slår hårt mot väldigt duktiga, lokala vikarier, säger Pia Rehnquist, affärsområdeschef för Bonnier News Local, som uppger att den nya regeln blev ”droppen som fick bägaren att rinna över”.

– Det har funnits en frustration i verksamheten att det inte har gått att matcha behovet av vikarier med tillgången på vikarier genom Marieberg Media och det är en del av förklaringen. Vi har också varit väldigt hårt uppvaktade från Journalistförbundet när det gäller användandet av bemanningsbolag, säger Pia Rehnquist.

Du menar att ni genom beslutet att sluta anlita bemanningsföretag går Journalistförbundet till mötes?

– Nja. Det är i och för sig en fråga som Journalistförbundet drivit länge men skälet till att vi gör det här nu, det är den förändrade lagstiftningen. Skärpningen av lagen som träder i kraft i höst och vars syfte, om du frågar mig, är att minska användandet av bemanningsbolag, gör att det är väldigt svårt att få runt den här verksamheten på mindre orter. Det är ett annat läge i Stockholm där det finns flera stora redaktioner.

24-månadersregeln går ju att undvika genom att betala en mindre ersättning till den bemanningsanställde. Kan ni inte klara en sådan mindre kostnad?

– Den mindre kostnaden är två månadslöner för 65 anställda, det är flera miljoner som vi inte känner att vi har. Vi har valt att inte gå den vägen.

Kommer ni då att erbjuda några av dem visstidsanställningar i höst, för ni kommer ju fortfarande att ha ett behov av vikarier?

– Vi vet inte exakt hur det här ska se ut. Vi kommer att ha ett fortsatt behov av vikarier men planen är inte att anställa alla 65.

Tidigare har det funnits många bemanningsanställda på fasta placeringar BNLs titlar, det vill säga bemanningsanställda som inte ersätter någon som är frånvarande. Pia Rehnquist menar att man inte har sådana fasta placeringar kvar i BNL, utan att grundregeln är att de bemanningsanställda går på vikariat. Det finns heller än så länge inga planer på att inrätta vikariepooler inom BNL för att lösa vikariebristen.

Vilket ansvar har ni som kundföretag för att de bemanningsanställda får schyssta avslutet?

– Det är klart att vi har ett ansvar som kundföretag och det är ju heller ingen hemlighet att Bonnier News äger Marieberg Media. Det är ju mer komplext än att vi bara är ett kundföretag. Vi kommer ju göra allt vi kan för att det ska bli ett schysst avslut och försöka hitta bra lösningar för individer. Det är klart att vi kommer göra allt som står i vår makt för att det ska bli ett vettigt avslut, säger Pia Rehnquist.

Bonnier News HR-direktör och Marieberg Medias styrelseordförande Paulina Holm.

Paulina Holm, styrelseordförande i Marieberg Media och HR-direktör på Bonnier News, säger till Journalisten att hon inte vill föregripa de fackliga förhandlingarna.

– Det uppstår en övertalighet som i slutändan kommer att leda till uppsägningar på grund av arbetsbrist, och vi ser att det blir svårt att omplacera personer eftersom de är på olika driftsenheter, säger Paulina Holm.

Räknar ni verksamheten i varje enskild kommun som en egen driftsenhet?

– Ja, det är förstås också en förhandlingsfråga, men de kunder vi kommer att ha kvar är de som är Stockholmsbaserade.

Pratar vi Stockholms kommun eller Stockholms län eller något annat?

– Det har vi inte diskuterat än. Det finns titlar inom Bonnier News Local som är Stockholmsnära och vi kommer därför att avvakta med driftenheten i Stockholm och titta närmare på den.

Kommer ni att gå ut med något erbjudande om avgångsvederlag?

– Det kan jag inte svara på just nu tyvärr. Det blir en förhandlingsfråga.

Kommer de som sägs upp att få förtur till tjänster på något sätt?

– Nej, det blir ju inte riktigt så eftersom driftsenheterna upphör för Marieberg Media.

Bonnier News Local uppger att de säger upp avtalet på grund av den nya 24-månadersregeln. Kommer den regeln att påverka er verksamhet i också Stockholm framöver?

– Det är klart att det är någonting vi behöver förhålla oss till även i Stockholm, men det är lättare när det finns flera bolag i område, som i Stockholm.

Har ni fått några indikationer på att era kundföretag i Stockholm vill göra samma sak som Bonnier News Local?

– Nej, det har vi inte fått.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos