Gå direkt till textinnehållet

SVT stuvar om i ledningen – Lena Glaser säger upp sig

Jan Helin får titeln mediedirektör med utökat ansvar för att utveckla SVTs kanaler och tjänster. Programdirektören Lena Glaser har sagt upp sig.

SVT tar fram en ny företagsstrategi för en ”alltmer digitaliserad och globaliserad framtid” och genomför flera förändringar i ledningsstrukturen, uppger SVT i ett pressmeddelande.

Programdirektör Jan Helin blir från och med den 1 oktober istället mediedirektör med ansvar för att utveckla SVTs kanaler och tjänster och se till att de når publiken. Han behåller även det utbudsansvar han har idag för nyheter, sport, dokumentär och samhälle.

SVT får i och med förändringen en programdirektör i stället för två. Programdirektören ska framöver ansvara för programbeställningar externt och internt för allt utbud, utom nyheter, sport, dokumentär och samhälle. Förändringen har fått nuvarande programdirektören Lena Glaser att säga upp sig.

Annons Annons

– Jag har varit på SVT i 18 år i olika roller i SVTs företagsledning och programledning. Det har varit ett nöje och en ära att tillsammans med så kompetenta personer få utveckla program och tjänster i en föränderlig tid. När nu programdirektörrollen ändras än en gång är det dags för mig att gå vidare. Jag är väldigt stolt över det breda utbud som kommer att presenteras i höst, säger Lena Glaser i en kommentar.

Rekryteringen av ny programdirektör efter Lena Glaser påbörjas i höst och fram till 30 juni nästa år blir Thomas Hall tillförordnad programdirektör. Hall är idag programchef för nöje och evenemang Stockholm, och ersätts under perioden av Ebba Adielsson, projektledare på SVT underhållning.

– Det är nödvändigt att ta nya steg för SVT. Vid införandet av en ny företagsstrategi görs ofta förändringar i organisationen för att ge tyngdpunkt och prioritering till vissa frågor. När två programdirektörer blir en renodlas rollerna och vi ska fortsätta att modigt dra ut linjerna för framtidens tv. Digital utveckling, dataanalys och nästa drag kring våra digitala tjänster och kanaler kommer att vara stora frågor för den nya mediedirektörsrollen, tillsammans med utvecklingen av det journalistiska berättandet, säger vd Hanna Stjärne i pressmeddelandet.

Rollen som kanal- och tablå-chef försvinner ur företagsledningen. Thomas Nilsson, som innehar rollen idag, går i pension i början av 2020 och lämnar därför över en del av sitt ansvar till andra i företagsledningen.

Fler avsnitt
Fler videos