FOTO: Tor Johnsson

SVT-journalisterna i Malmö:
”Ta stressen på allvar”

24 oktober, 2017

Efter den medarbetarenkät som journalistklubben på SVT gjort, och som visade att sex av tio journalister på de lokala nyheterna tycker att arbetsbelastningen är för hög, har journalistsektionen i Malmö skrivit ett brev till SVT-ledningen och krävt att de tar arbetsmiljöproblemen på allvar. ”Gränsen är nådd”, skriver den.

Den stora omorganisationen på Sveriges Televisions lokalredaktioner 2015 har lett till ökad stress och flera långtidssjukskrivningar, något som Journalisten tidigare rapporterat om.

Redan i februari i fjol lämnade Malmö-sektionen in en kravlista till arbetsgivaren där den bland annat uppmanade ledningen att dra nytta av medarbetarnas styrkor och slopa kraven på multijournalistik där alla skulle göra allt. Den uppmanade SVT-ledningen att ”ta en paus och lätta på trycket i organisationen”.

Den undersökning som journalistklubben nu genomfört visade bland annat att 23 procent av de 126 medarbetare, av 400 journalister vid SVTs lokala nyhetsredaktioner, som svarat på enkäten har gått ner i arbetstid på grund av stressen på jobbet och hälften av dem har funderat på att byta jobb.

I ett brev till programdirektör Jan Helin, chefen för nyhetsdivisionen Anne Lagercrantz, programchefen för SVTs lokala nyheter Christina Ågren och programbeställare Helena Olsson, som skickades i går, lyfter Malmö-sektionen fram några vittnesmål från medarbetare som svarat på enkäten. Så här skriver en av dem: ”Vid omorganisationen arbetade jag 100 %. Sedan gick jag ner i tid. (…) För min personliga del är mitt arbete nuförtiden så stressat och krävande och helt utan möjlighet till återhämtning att jag tvingas gå ner i arbetstid för att ha ett bra liv.”

Nu kräver Malmösektionen att ledningen tar medarbetarnas arbetsmiljö med stress och oro på allvar.

”Gränsen är nådd. Vi kan som det är nu knappt göra nyheter för dagen. Vilket måste vara ett fundamentalt fel. Vi måste välja bort saker som ligger för långt från tv-husen. Vår journalistiska integritet äventyras. Vi blir inte trovärdiga om det här fortsätter”, skriver journalistsektionen till ledningen.

– Många medlemmar här i Malmö är oroliga, inte bara för sin egen stressiga situation där det blivit svårt att hinna med att utföra alla dagliga arbetsuppgifter, utan också för konsekvenserna för nyheterna, berättar Susanne Nord, som sitter i sektionsstyrelsen.

Hon säger att brevet till ledningen kommit till på initiativ från medlemmarna vid ett sektionsmöte som hölls i förra veckan.

– Våra medlemmar tycker att de inte har fått svar på sina frågor. Om arbetsmiljöproblemen inte beror på individen och inte på strukturen undrar vi vad det är som är fel, säger Susanne Nord. Vi hoppas att ledningen ska ta signalerna på allvar, så vi ska slippa fler sjukskrivningar på grund av arbetsmiljön.

I brevet kräver journalistsektionen även att de anställda ska få vara delaktiga i arbetet när en ny strategi för de lokala nyheterna ska tas fram: ”Vi tror nämligen inte på att det räcker med att utbilda redaktörerna i att välja bort/om. Det görs nämligen redan tidigare.”

Sektionen vill också att en ny medarbetarenkät ska skickas ut, något som enligt sektionen utlovats efter omorganisationen.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies