Gå direkt till textinnehållet

Uppror på SVT Malmö efter omorganisationen

Flera personer har blivit sjukskrivna på grund av hög arbetsbelastning på SVT i Malmö efter den stora omorganisationen. Journalistsektionen har nu lämnat in en kravlista till arbetsgivaren. ”De mänskliga kostnaderna har blivit för stora”, säger Ylva Esping (bilden). Upproret har spritt sig till andra redaktioner.

Förra året sjösatte Sveriges Television en ny omorganisation för de regionala nyhetsprogrammen. Nyhetsprogrammen blev fler, journalisterna blev fler och i samma veva förändrades också kraven på medarbetarna. Den så kallade ”ansvarsprofilen”, vilka arbetsuppgifter som medarbetarna förväntas göra, uppdaterades med inriktning på multijournalistik. Tanken var att alla ska kunna göra allt.

Men förändringarna har fått allvarliga konsekvenser. På SVT Nyheter i Malmö har flera personer blivit långtidssjukskrivna varav två är direkt kopplade till omorganisationen. Många upplever ökad stress.

– Medarbetarna har fått fler arbetsuppgifter. Det finns personer som klarar det, men långt från alla. Många upplever ökad stress. Vi har medlemmar som tar ut enstaka semesterdagar mitt i arbetsveckor bara för att orka med, säger Ylva Esping, ordförande i journalistsektionen på SVT Malmö.

Annons Annons

För ett par veckor sedan skickade journalistsektionen en lista med krav på förändringar till SVT:

  • Slopat ensamarbete på helger, frivillighet vid ensamarbete under veckorna, stoppa utvecklingen mot mer ensamarbete.
  • Se till individens styrkor och intressen, dra nytta av folks styrkor, krav på kompetensinventering i syfte att visa att schemat går ihop även om inte alla gör allt.
  • Formulera om ansvarsprofilerna så att kraven på att alla ska göra allt slopas.
  • Cheferna ska ge nya vikarier introduktion.

– Vi har fått gehör för kravet på att stoppa ensamarbetet på helgerna. Från och med nästa schemacykel kommer det att vara två i arbete på lördagar i stället för en. Mitt intryck är att arbetsgivaren här i Malmö också är bekymrad över situationen och tar detta på allvar. Den viktigaste frågan, den om ansvarsprofilerna, bestämmer de dock inte över. Det är en fråga som SVT måste hantera centralt, säger Ylva Esping.

Vad behöver hända?
– SVT centralt måste inse att de har kört på för hårt. De måste ta en paus och lätta på trycket i organisationen. De mänskliga kostnaderna har blivit för stora.

Varningssignalerna om att den nya organisationen orsakade skador på medarbetare kom redan tidigt i höstas. Skyddsombuden på SVT hade också varnat för att de ökade kraven på medarbetarna kunde få konsekvenser.

– Det är för jäkligt att man inte kan plocka upp de här signalerna tidigare. Det är helt oacceptabelt, säger Michael Wall, huvudskyddsombud på SVT Malmö.

– Mitt intryck är att ledningen centralt inte har samma uppfattning, och det är problematiskt. Vi som arbetar här i verkligheten ser att folk blir sjuka av den nya organisationen. Det är allvarligt, säger Michael Wall.

”Malmöupproret” som det kallas i andra delar av landet har fått spridning. Flera sektionsordförande som Journalisten har pratat med berättar om ökad arbetsbelastning, ökad stress och i vissa fall sjukskrivningar på grund av omorganisationen för ett år sedan.

Så här säger några fackligt förtroendevalda på SVTs lokala redaktioner:

– Det är många som ger uttryck för att det är stressigt och pressat. Vi jobbar på som vi alltid har gjort men vi är tio färre. Arbetsglädjen har minskat. Det är extra problematiskt att vi inte kan få tag på vikarier. Kraven på en nyhetsreporter på en av SVTs lokala redaktioner är så stora att det inte går att hitta personer som kan göra allt det. Det läget vi har hamnat i nu är att vi får ta in två personer för att ersätta en som är borta, säger Emma Schmidt, sektionsordförande på SVT i Karlstad.

– Medarbetare har upplevt sig stressade och har haft kontakt med företagshälsovården. Det har blivit fler uppgifter som ska utföras på mindre tid. Det har varit stökigt i organisationen och allt har inte fallit på plats. Hos oss är det nog bättre nu än det var i höstas. Det har blivit bättre ordning på bland annat planeringen, säger Clary Kroon, sektionsordförande på SVT i Växjö.

– Vi har klarat oss ganska bra i Sörmland och jag tror att en förklaring kan vara att vi är sju nyrekryterade samt att våra chefer har klarat planeringen väldigt bra. Omställningen har varit ganska tuff för dem som kom från den tidigare organisationen, det är ingen tvekan om den saken. En kollega har gått ner i arbetstid som konsekvens av omorganisationen. Vi har tack och lov klarat oss från långtidssjukskrivningar som har drabbat andra platser, säger Robin Persson, sektionsordförande på SVT i Eskilstuna.

– Arbetsbelastningen har ökat och många är stressade och uppger att de inte känner att de har tid att återhämta sig. Min bild är att sjukskrivningar har ökat som följd av omorganisationen. Det är inte unikt för oss på SVT i Norrbotten utan så ser det ut på fler ställen. Jag tror inte att det här ett problem som kan lösas lokalt, utan man måste ta i det centralt, säger Ellika Nilsson, sektionsordförande på SVT i Luleå.

Christina Ågren, som är programchef för SVTs lokala nyheter berättar att man noga följer hur redaktionerna fungerar och hur medarbetarna mår efter omorganisationen.

– Vi har genomfört en stor omorganisation där vi kompetensutvecklat 400 personer och nyanställt närmare 100. Det är klart att när man gör en så stor förändring så kommer det att få konsekvenser. Vi följer detta löpande och systematiskt för att se vad vi kan göra för att förbättra situationen för varje enskild individ, säger Christina Ågren.

– Ser man till det publicistiska efter omorganisationen så har det skett mycket, inte minst i Malmö där man har kunnat ägna sig mer åt grävande journalistik. Och ser man till det publika genomslaget med nästan en fördubbling av trafiken på våra lokala sajter och 400 000 fler tittare efter omorganisationen så är det en stor framgång förstås.

Folk blir sjukskrivna på grund av arbetsbelastningen, gör ni verkligen tillräckligt?
– Jag har inte upplevt att det är ett generellt och stort problem. Men jag säger inte att det är oproblematiskt. Man ska absolut inte bli sjuk av arbetet på Sveriges Television. Detta är huvudfokus för mig just nu. Vi är lyhörda och måste i samverkan hitta vägar framåt.

Fler avsnitt
Fler videos