Gå direkt till textinnehållet
Johan Signert, kanalchef på P4 Kalmar
Foto: Fanny Asplund

P4-cheferna: ”Stressen kommer att minska”

Stressen på P4-redaktionerna kommer att minska med det nya arbetssättet, menar ledningen. P4 Kalmar som redan testat det nya arbetsflödet lyfts fram som en förebild. ”Det är ett annat sätt att jobba.”

Journalisten rapporterade igår att det finns en stor oro för ökad stress på de lokala P4-kanalerna när bemanningen minskar utan att motsvarande arbetsuppgifter tas bort.

Redaktionsassistenterna och programutvecklingscheferna försvinner i den nya organisationen samtidigt som 40 tjänster, i snitt 1,5 tjänst per kanal, flyttas till ett nytt virtuellt digitalt nav, ”hubben”, som ska sköta de digitala publiceringarna.

Fia Wirén

Fia Wirén, divisionschef med ansvar för bland annat de lokala P4-kanalerna på Sveriges Radio, menar att sparbetinget på de lokala organisationerna är litet i förhållande till hur mycket SR sparar i andra delar av verksamheten.

– Jag menar inte att förringa fackens oro. Jag tar deras inspel på största allvar och kommer att ligga mycket nära redaktionerna när vi så småningom rullar ut allt det nya. Arbetsmiljö och arbetsglädje är mycket viktiga frågor för mig som chef, säger Fia Wirén.

Redaktionsassistenter som tas bort i organisationen ska ersättas av nya tjänster som ska stötta de lokala kanalcheferna med administrativa arbetsuppgifter som schemaläggning och kontrakthantering. Frågor som rör fordon, arbetsredskap och fastigheterna tas över av Produktionstekniken.

I de större städerna kommer det att finnas koordinatorer som utför en del av arbetsuppgifterna som idag ligger på redaktionsassistenterna, bland annat tablåhanteringen.

– Vi har försökt att freda reporterkraften så långt det är möjligt och har därför valt att dra ner på andra funktioner. Det är klart att vi förlorar något när vi blir färre, men vi har försökt att hitta sätt att jobba smart så att påverkan blir så liten som möjligt, säger Fia Wirén.

De lokala programutvecklingscheferna ersätts av nya tjänster som ”linjärutvecklare” som finns på områdesnivå, alltså högre upp i organisationen.

Införandet av nya digitala navet, ”hubben”, är inte en besparingsåtgärd eftersom antalet tjänster inte minskar, utan ett sätt att stärka det digitala arbetet och göra organisationen mindre sårbar, menar Fia Wirén:

– Det är ett annat sätt att jobba. Hubben, som vi kallar den, ska ju jobba för att serva de lokala kanalerna och bland annat säkra att vi kan ge publiken ett bättre innehåll, inte minst på kvällar och helger där vi idag är svaga. Den nya organisationen och nya arbetssätt ska göra det möjligt för reportrar som idag sitter vid skrivbord i radiohusen att i högre grad komma ut på fältet.

– Egentligen kan man säga att de resurser som en lokal kanal lägger på digitala redaktörer idag förflyttas till en ny gemensam struktur med en gemensam chef, för att det alltid ska finnas digitala redaktörer och digitala producenter tillgängliga för alla lokala kanaler. Hubben är virtuell vilket i praktiken betyder att det kommer att sitta någon på varje P4-redaktion som har det här uppdraget.

Några P4-kanaler har testat det nya arbetsflödet, bland dem P4 Kalmar, som Fia Wirén lyfter fram som en förebild.

– De kanaler som har testat nya flöden och nya arbetssätt under det senaste året säger att de har fått till en bättre stabilitet och får ut mer av redaktionen jämfört med tidigare, samtidigt som stressnivån minskat. De arbetssätten vill vi nu sprida till fler av våra kanaler, säger Fia Wirén.

På P4 Kalmar har man tidigare i stor utsträckning lagt ut jobben på enskilda reportrar som gör intervjuer för inslag. Numera har man ständigt reportrar ute i fält som levererar till livesändningarna. Dessutom åker deskreportrarna ut på jobb. Materialet från den linjära sändningen klipps sedan av den digitala redaktören eller deskreportern till digitala publiceringar.

Deskorganisationen som infördes i höstas innebär att man bättre kan ta hand om materialet i efterhand, menar Johan Signert, kanalchef på P4 Kalmar:

– Det gör att vi är mycket mer ute i fält nu än tidigare, samtidigt som andra reportrar kan jobba mer koncentrerat med granskningar, fördjupningar och planera uppföljningar. Det har minskat stressen på redaktionen, säger Johan Signert.

– I tisdags till exempel när Kalmar kommun utsattes för en rysk hackerattack åkte deskreportern till kommunhuset och liverapporterade, och sedan klipptes materialet vid desken och blev flera digitala publiceringar.

När den digitala hubben införs kommer det inte längre att finnas någon digital redaktör som kan klippa materialet som kommer in. Kommer inte det att leda till att det blir ökad arbetsbörda och mer stress för de andra?
– Nej. Vi lägger ned väldigt mycket tid på att paketera de digitala inslagen, vässa rubriker och publicera i sociala medier. Allt det ska i framtiden skötas av hubben. Det kommer att minska stressen i desken där man kan koncentrera sig på att klippa materialet.

Så du menar att den nya organisationen kommer att leda till att stressen minskar?
– Hos oss är jag helt övertygad om det, men det kommer att förstås att bli en omställningsperiod. Jag vet inte hur det kommer att bli på andra P4-kanaler eftersom redaktionerna har lite olika organisationer, roller och arbetsflöden.

Fler avsnitt