Gå direkt till textinnehållet

”Expressen tar krog, mat och dryck på största allvar”

Debatt Victor Malm svarar på krogredaktörens kritik: ”Expressens krogkritik skrivs av kritiker som är både skickliga och initierade. Det är bland annat därför jag inte gav uppdraget till mig själv.” UPPDATERAD MED SVAR

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

En mening är sann i Göran Jonssons debattartikel om Expressens krogkritik: Det är sorgligt att en sågning får mer uppmärksamhet än en hyllning, men det är nog så människor fungerar.

Han visar det själv genom att fästa all uppmärksamhet på den hårda, men tydliga rubriken på Valerie Kyeyune Backströms utmärkta recension av Duvan, en av det senaste årets mest hajpade krogar i Stockholm. Jonsson, krogredaktör på Dagens industri, verkar inte känna till den, vilket nog får räknas som ett smärre tjänstefel. Jag är dock mer förvånad av att han betraktar existensen av negativa recensioner som en upprörande anomali. De hör till vardagen för kritiker som inte går i den bevakade branschens ledband.

I övrigt har jag föga att säga om hans artikel, som mer ter sig som förtäckt reklam för den konsumentjournalistik han själv publicerar i Dagens industri. Den torgför samma fantasier som Viggo Cavlings på Dagens Nyheters kultursida, och belägger inte en enda av sina anklagelser med exempel och argument. Man anar att klyschorna från en visklek på sociala medier har läckt in i skrivandet. Det är dålig opinionsjournalistik.

Men för att ändå korrigera de mest direkta felaktigheterna: Vi tar krog, mat och dryck på största allvar, och Expressens krogkritik skrivs av kritiker som är både skickliga och initierade. Det är bland annat därför jag inte gav uppdraget till mig själv. Att Jonsson, utan någon som helst bevisföring, tar sig friheten att insinuera att våra kritiker är oskickliga och okunniga anser jag vara moraliskt tvivelaktigt.

Victor Malm
kulturchef Expressen

 

Svar direkt:

Det är smått roande att Victor Malm inte har bättre koll på vad som publiceras i den egna tidningen, Expressen. Längst ned i Di Weekends tabell över de senast testade restaurangerna ligger Taverna Brillo. När den recensionen publicerades dagarna före jul var Expressen inte sena att plocka upp och göra en rewrite av vårt krogtest under rubriken: ”Sågning av kändiskockens nysatsning. Hafsigt och dyrt”.

Detta sagt med anledning av Victor Malms påstående att jag skulle betrakta ”negativa recensioner som en anomali”. Malm skriver vidare: “Det hör till vardagen för kritiker som inte går i den bevakade branschens ledband”.

Det hör till saken att Taverna Brillo ägs av Svenska Brasserier, som också bland annat äger Sturehof. Den negativa recensionen av Taverna Brillo publicerades tio dagar efter att Di Weekend belönat Sturehof med restaurangpriset Årets Affärskrog 2023. Så mycket för ”branschens ledband”.

Göran Jonsson
krogredaktör på Dagens industri/Di Weekend.

Fler avsnitt