Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
27 november, 2020
MEN-beslut Sundsvalls Tidning bröt mot god publicistisk sed när tidningen publicerade uppgifter om en försvunnen ung mans tidigare missbruk.
Flera rikstäckande medier publicerade i våras uppgifter om sökandet som pågick efter en ung man som försvunnit i ett naturområde. Bland annat rapporterade Aftonbladet om försvinnandet, och publicerade mannens förnamn och bild.
När Sundsvalls Tidning rapporterade om försvinnandet var mannen helt anonymiserad. Tidningen skrev om sökinsatserna, och rapporterade även att mannen tidigare haft problem med droger och blivit dömd för narkitikabrott.
Mannens pappa anmälde STs publicering. Han menade att mannens identitet blev känd eftersom andra medier gått ut med namn och bild. Informationen om mannens tidigare drogproblem och brottslighet var irrelevant, skadande och kränkande för den försvunne mannen, menade anmälaren.
Dessutom hade tidningen skrivit att mannen var dömd för narkotikabrott, medan det korrekta var ringa narkotikabrott.
ST svarade bland annat att mannens försvinnande i ett populärt friluftsområde skapade oro hos lokalbefolkningen och att det därför var viktigt att ge en så bred bild som möjligt och sätta in försvinnandet i ett sammanhang. Där ingick att berätta om mannens bakgrund.
Allmänhetens Medieombudsman konstaterar att ST publicerade de känsliga uppgifterna om mannen i ett läge då andra medier hade publicerat hans förnamn och bild. Uppgifterna i ST var anonymiserade, men måste ändå ha varit tillräckliga för att en stor krets av personer skulle förstå vem det handlade om, menar MO.
Personer som inte känt till hans bakgrund fick därmed kännedom om för honom skadande uppgifter. MO konstaterar också att mannens bakgrund enligt polisen inte haft någon avgörande betydelse i försvinnandet. ”Tvärtom utpekades han med de negativa uppgifterna utan något starkt allmänintresse”, skriver MO.
Mediernas etiknämnd delar MOs bedömning: Sundsvalls Tidning har orsakat mannen en oförsvarlig publicitetsskada.
FOTO: Tor Johnsson
15 januari, 2021 |
SVT klandras för att de visade huset, en gatuskylt och husnumret – så att det i ett videoinslag framgått var ett trippelmord begåtts.
1 kommentar
15 januari, 2021 | Tidningen Ångermanland, Sundsvalls Tidning och Allehanda.se fälls av Mediernas Etiknämnd för att ha publicerat bild på en gravsten där mördade syskons namn framgick.
27 november, 2020 | Mediernas etiknämnd kör över MO och klandrar Jönköpings-Posten för att tidningen inte gav en kritiserad kulturchef tillfälle till genmäle.
27 november, 2020 | Nya Wermlands-Tidningen klandras av Mediernas etiknämnd för att ha publicerat för detaljerade uppgifter kring två våldtäkter mot en minderårig flicka.
19 november, 2020 | Östersunds-Posten kopplade utan fog samman arbetsmiljöproblem på länsstyrelsen i Jämtland med landshövdingens sambo.
19 november, 2020 | Smålandsposten klandras av Mediernas Etiknämnd för att felaktigt ha förmedlat intrycket att en plagiatanklagad universitetslektors skuld hade slagits fast i domstol.
journalist och fotbollsexpert, Malmö, har gått bort i en ålder av 33 år.
journalisten och författaren, Nacka, har avlidit i en ålder av 86 år.
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera