S: Hatet mot journalister hotar vår demokrati

18 juni, 2020

DEBATT Hoten och hatet som riktas mot journalister leder till självcensur som blir ett hot mot demokratin. Därför måste journalister få ett bättre straffrättsligt skydd. Det skriver Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson (S) och Fredrik Lundh Sammeli, ordförande justitieutskottet (S) i en debattartikel i Journalisten.

Journalisten har tidigare rapporterat om den utredning om straffskärpning för brott mot journalister som inleddes i januari och ska vara klar i november 2021. Justitieminister Morgan Johansson (S) uppgav förra året för Journalisten att planen är att införa straffskärpningen under mandatperioden, det vill säga 2022.

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar och justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) välkomnar nu i en debattartikel i Journalisten utredningen och menar att behovet av ett straffrättsligt skydd är nödvändigt.

”En enda journalist som känner sig tvungen att censurera sig själv, eller helt avstå från att utöva sitt jobb, är en för mycket. I förlängningen är hat och hot mot journalister ett hot mot vår demokrati”, skriver de två socialdemokratiska riksdagsledamöterna.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies