Gå direkt till textinnehållet

”Straffskärpning kommer inom mandatperioden”

Ambitionen är att en straffskärpning för brott mot journalister ska vara på plats så snart som möjligt, och åtminstone innan nästa val, säger justitieminister Morgan Johansson till Journalisten.

Som Journalisten rapporterat välkomnar TU – Medier i Sverige och Journalistförbundet beskedet i tisdagens regeringsförklaring om att inte bara förtroendevalda utan också journalister ”måste få ett starkare straffrättsligt skydd mot hot och hat”.

Justitieminister Morgan Johansson säger till Journalisten att ambitionen är att en straffskärpning för brott mot journalister ska vara på plats så snart som möjligt.

– Inom mandatperioden, men hur pass snabbt vågar jag inte säga. Vi förhandlar just nu om utredningsbudgetar, säger ministern.

Annons Annons

Redan vid årsskiftet stärks enligt regeringens proposition till riksdagen det straffrättsliga skyddet för förtroendevalda, medan samma sak för journalister alltså först ska utredas på nytt. Detta trots att både polis, åklagare och branschen länge efterfrågat en straffskärpning för brott begångna mot en journalist.

Morgan Johansson förklarar det med att det har pågått två olika lagstiftningsprocesser parallellt.

– Men regeringen är nu fast besluten att också se över det straffrättsliga skyddet för journalister. Min utgångspunkt är att fri media är grundläggande i en demokrati. Det innebär att den som ger sig på medias representanter den ger sig också på de demokratiska grundvalarna.

Fler avsnitt
Fler videos