Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Kurdo Baksi
Författare, journalist & opinionsbildare

Utvisa diplomaterna som hotar journalister!

En junidag för nästan fem år sedan utkom frilansjournalisten och författaren Joakim Medin med boken Orbánistan, som handlar om den odemokratiska utvecklingen i Ungern.  

I samband med boksläppet på Folkoperan i Stockholm dök plötsligt Ungerns förste ambassadråd ­Peter Györi upp och störde Medins tal. Den ungerske diplomaten var väldigt arg. Än idag minns Joakim Medin det allra sista Györi sa, innan han avlägsnade sig: ”Det är bra om det här är det sista du skriver om Ungern”.

Medin såg detta som ett förtäckt hot.

Men det är inte bara Ungerns ambassad i Sverige som förföljer och hotar svenska journalister. Journalister och yttrandefrihetsorganisationer som uppmärksammat den fängslade förläggaren och poeten Gui Minhai har fått flera obehagliga brev av Kinas ambassad. Ibland kommer de direkt i brev- eller mejl­lådan. Ibland publicerar ambassaden på sin hemsida karaktärsmord och demoniseringar av svenska journalister. Jag har råkat ut för detta flera gånger. En annan som demoniseras med jämna mellanrum är frilansjournalisten Jojje Olsson. För två år sedan skickade Kinas ambassad i Stockholm ett hotfullt mejl till Olsson efter att han granskat Kinas bojkottbeslut av klädkedjan H&M. Olsson varnades för konsekvenser för sitt journalistiska arbete och uppmanades sluta med sina granskningar av Kina.

I höstas rapporterade Journalisten om Azerbajdzjans ambassadör i Sverige Zaur Ahmadovs angrepp på frilansjournalisten Rasmus Canbäck efter hans artiklar om konflikten i Nagorno-Karabach. 

I mars taggades tidningen Omvärlden och flera andra svenska medier på Facebook av Rysslands ambassad i Stockholm, anklagade för att sprida lögner om Ryssland. Det är väl ingen hemlighet vid det här laget att Kreml-regimen planterar stora mängder lögner i alla medier i Ryssland. Inte ens ordet krig är tillåtet.

Alla dessa aggressiva ambassader agerar som de vill bara för att de åtnjuter åtalsimmunitet i vårt land. Hur illa de än sköter sig uteblir juridiska konsekvenser. Om en journalistkollega utsätts för hot eller trakasserier av en svensk medborgare är det betydligt lättare att agera och vända sig till polisen. Det är sällan en polis­anmälan om hat och hot leder till åtal eller straff, men det kan vara en del i läkningsprocessen, förhoppningsvis också varna gärningsmannen.

Diplomaternas agerande gentemot svensk yttrandefrihet, en av våra mest grundläggande mänskliga rättigheter, kan inte accepteras eller tolereras. Vi kan inte sitta med armarna i kors och låta den ena ambassaden efter den andra försöka tysta journalister. För varje dag försämras yttrandefriheten i stora delar av världen. Om vi inte agerar mot utländska stater som hotar, karaktärsmördar, förföljer och demoniserar kommer allt fler journalister lida.

Despotiska stater förstår bara ett enda verktyg: Persona non grata- förklaringar eller att stänga ­deras ambassader på vårt territorium. Utvisa en ­yttrandefrihetsfientlig diplomat vid varje ambassad som lägger sig i våra inre angelägenheter och för­söker strypa vår yttrandefrihet.
När vi utvisat ett par diplomater vågar ingen ­annan stat hota svenska journalister. 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler