Gå direkt till textinnehållet

Utredning om straffskärpning på gång

”Det är hög tid”, säger Journalistförbundets Ulrika Hyllert om att regeringen nu bereder direktiven till en utredning som ska se över det straffrättsliga skyddet för journalister.

Att en utredning är på gång framkom vid det rundabordssamtal som regeringen bjöd in medierepresentanter – bland dem Journalistförbundet, Sveriges Tidskrifter, TU och Utgivarna – och Polismyndigheten till i fredags.

Inrikesminister Mikael Damberg säger i en kommentar att det behövs ett starkt straffrättsligt skydd mot den här typen av brottslighet.

”Idag finns möjligheter att döma de som på olika sätt hotar journalister, och under senare år har det vidtagits ett antal lagstiftningsåtgärder som sammantaget innebär ett bättre skydd för denna yrkesgrupp. I Regeringskansliet bereds också direktiv till en kommande utredning som ska se över det straffrättsliga skyddet för vissa samhällsnyttiga funktioner, däribland journalister”.

Beskedet om en utredning välkomnas av Journalistförbundet, som länge har efterfrågat en sådan.

– Såklart hade vi önskat att det här hade kommit för länge sedan, men nu är det på gång och det är bra – det är hög tid. Även om en utredning tar tid ser vi att det är värt det, eftersom det kan bli ett bättre förslag än det som fanns i blåljusutredningen, säger förbundsordförande Ulrika Hyllert.

– Sedan finns det saker att göra i väntan på utredningen när det gäller hot och hat, utredningen kommer inte att lösa alla problem.

Journalistförbundet vill bland annat se hatbrottsgrupper i varje polisregion i stället för som idag bara i storstäderna.

– Vi vill också se riktade resurser och särskilda poliser som jobbar med det här. Det är väldigt oroande att polisanmälningarna gått ner bland journalister, vilket kan bero på att förundersökningar lagts ned eller inte blivit alls, journalister har i stället gått till sina säkerhetsavdelningar, säger Ulrika Hyllert.

– Det viktigaste polisen skickade till oss i fredags var: se till att era medlemmar anmäler. Och att man alltid ska berätta att man är journalist; annars kommer man inte att skickas rätt och det kommer inte att synas i statistiken.

Justitieminister Morgan Johansson sade i september till Journalisten att ambitionen är att en straffskärpning för brott mot journalister ska vara på plats inom mandatperioden, det vill säga före september 2022.

Fler avsnitt
Fler videos