Gå direkt till textinnehållet

”Regeringen har svikit Dawit Isaak”

Det en gåta varför Sverige insisterar med den tysta diplomatin när den under två decennier inte burit frukt, skriver Kurdo Baksi, Ulrika Hyllert och Grethe Rottböll i en debattartikel på Dawit Isaaks födelsedag.

Idag fyller den svenska samvetsfången Dawit Isaak, fängslad av Eritrea sedan 2001, 57 år. I en debattartikel i Svenska Dagbladet riktar yttrandefrihetsaktivisten Kurdo Baksi tillsammans med Journalistförbundets och Författarförbundets ordförande hård kritik mot den svenska regeringens arbete med att få honom fri:

”Den svenska regeringen har svikit honom. Ingen svensk diplomat eller högt uppsatt politiker har besökt honom sedan han fördes bort den där hemska septembermorgonen av säkerhetspolis i Eritreas huvudstad Asmara.”

De menar att det är hög tid att byta spår.

”För oss är det en gåta varför Sverige insisterar på att gå den tysta diplomatins väg när den under två decennier inte burit frukt. Det är hög tid att byta spår. Förslag om hur, finns det gott om. De senaste tjugo åren har UD fått många synpunkter från organisationer och aktiva personer på hur en resultatinriktad handlingsplan för Dawit Isaaks frihet skulle kunna se ut. Bland annat kan Sverige ge honom ett svenskt diplomatpass och vår statsminister eller kung kräva tillträde till hans cell. Vi kan också utvisa diplomater från Eritreas ambassad och sätta stopp för Eritreas tvåprocentiga tvångsskatt av svensk-eritreaner i vårt land.”

Fler avsnitt
Fler videos