Gå direkt till textinnehållet

Karin Olsson: ”Vi måste samarbeta inom EU för att få Gui Minhai och Dawit Isaak fria”

Under den pågående Bokmässan i Göteborg debatteras de svenska samvetsfångarna Gui Minhai och Dawit Isaak flitigt. Bland annat menar Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson att det behövs mer samarbete för att få dem frisläppta. ”Sverige är ett lilleputtland, och det behövs mer samarbete inom EU för att sätta press på Eritrea och Kina”, säger hon.

Under fredagens seminarium ”Gör Sverige tillräckligt för Gui Minhai och Dawit Isaak?” diskuterade Karin Olsson tillsammans med författaren och journalisten Kurdo Baksi vad som gjorts och kan göras för de två svenskarna.

Journalisten Dawit Isaak har idag suttit fängslad i Eritrea i 21 år utan åtal, rättegång eller tillgång till advokat. Förläggaren Gui Minhai frihetsberövades av kinesisk säkerhetstjänst för sju år sedan.

– Eftersom de fortfarande är fängslade så har Sverige inte gjort tillräckligt. Men det finns sårbarheter även i de här nationerna som man kan utnyttja, sade Karin Olsson.

Annons Annons

Den tysta diplomati som Sverige ägnat sig åt i båda fallen har inte fått Gui Minhai och Dawit Isaak frisläppta. Däremot lyckades Sverige få journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fria från fängelset i Etiopien.

– I Kina anser man att Gui Minhai är kines och Eritrea hävdar att Dawit Isaak är eritrean. Det är en avgörande skillnad mot fallet med Schibbye och Persson, menade Karin Olsson och Kurdo Baksi flikade in:
– Det har inte underlättat att både Gui och Isaak har invandrarbakgrund.

– Vi måste vara kreativa, fortsatte Kurdo Baksi. Jag tycker att vi borde ge båda två titeln kulturattaché och ge dem diplomatpass. Då skulle det vara svårt för regimerna att fortsätta hålla dem i fängelse.

Både Karin Olsson och Kurdo Baksi hoppas att EU ska ta nya krafttag för de två svenskarna. De hoppas även att den anmälan som bland andra Reportrar utan gränser gjort till FNs försvinnandekommitté ska tas upp av FN.

Kurdo Baksi inväntar den nya regeringen som han hoppas ska intensifiera arbetet.

– I fjol var det 20 år sedan Dawit Isaak greps. Förhoppningar tändes om att han skulle bli fri, men förhoppningar har väckts gång på gång, sade Karin Olsson.

Kurdo Baksi passade också på att tacka de medier som engagerat sig för Dawit Isaaks och Gui Minhais sak men påpekade också på motsatsen – att Sveriges Radio lagt ner Dawit Isaaks hemsida.

– Vi måste fortsätta vårt engagemang för det fria ordet, sade han.

QIA RINDEVALL
redaktionen@journalisten.se

Fotnot: Under fredagens Bokmässa uppmärksammas även Dawit Isaak och Gui Minhais fall i ett samtal mellan Anders Q Bjorkman, Kurdo Baksi och Helena Giertta.
 

Fler avsnitt
Fler videos