Gå direkt till textinnehållet

Dawit Isaak fängslad i 21 år: Lönlöst med diplomati menar sju debattörer

Idag är det 21 år sedan den svenske journalisten Dawit Isaak fängslades. Nästan lika länge har svenska UD fört diplomatiska samtal för att få honom fri, vilket har visat sig vara lönlöst, det menar sju tunga debattörer i ett upprop.

I ett upprop på DN Kultur skriver de sju publicisterna och debattörerna bland annat om en tidigare amerikansk diplomat i Eritrea som konstaterar att goda relationer och förtroende med Eritrea inte fungerar. 

”Under de decennier som gått sedan journalisten Dawit Isaak och flera av hans kollegor fängslades utan rättegång 23 september 2001 har vi fått höra att det svenska utrikesdepartementet (UD) vänder på alla stenar i arbetet för att få Dawit fri. Frågan är om vår nya utrikesminister kommer att säga samma sak, den tionde som får fallet Dawit Isaak på sitt bord”, skriver de.

De skriver också om den rapport som läggs fram i oktober, från riksdagens oberoende granskningskommission, som handlar om vad UD har gjort för Dawit Isaak och den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Annons Annons

”Hur mycket av rapporten som blir offentlig vet vi inte ännu, men det är en granskning båda dessa svenska yttrandefrihetsfångar förtjänar”, skriver publicisterna.

Uppropet är undertecknat av Robert Aschberg, ordförande, Publicistklubben, Jesper Bengtsson, ordförande, Svenska PEN, Erik Halkjaer, ordförande, Reportrar utan gränser, Ulrika Hyllert, ordförande, Svenska Journalistförbundet, Thomas Mattsson, Tidningsutgivarna, Kerstin Neld, vd, Sveriges Tidskrifter och Grehte Rottböll, ordförande, Sveriges Författarförbund. 
 

Fler avsnitt
Fler videos