Gå direkt till textinnehållet
Ida Vaske, ordförande i journalistklubben på Marieberg Media.
Foto: Malin Helenius

MM-klubben: ”Vi hoppas att Anders Eriksson skäms”

Journalistklubbarna i Bonnier News rasar mot företagets snålhet under uppsägningsförhandlingarna på Marieberg Media. ”Vi har ingenting att förlora för vi får ingenting”, säger Ida Vaske, ordförande i journalistklubben på Marieberg Media.

I ett öppet brev till Bonnier News och Bonnier News Locals vd Anders Eriksson riktar journalistklubben i Bonniers interna bemanningsföretag Marieberg Media hård kritik mot den snålhet som möter dem i förhandlingarna om uppsägningarna av 65 journalister som är anställda i Marieberg Media och som arbetar på Bonnier News Locals titlar utanför Stockholm.

Brevet som även är undertecknat med stöd av Journalistförbundets arbetsplatsklubbar på Bonnier News, är publicerat i sin helhet på Journalisten Debatt.

I brevet framgår att Marieberg Media inte vill skjuta till några pengar för att kompensera de tillsvidareanställda som slutar efter sommaren och som har en eller två månaders uppsägningstid, vilket är de flesta. De anställda som har längre uppsägningstid kommer att erbjudas arbetsbefrielse efter den 1 september.

Annons Annons

Uppsägningsförhandlingarna är inne i sitt slutskede och idag hade journalistklubben ett möte med Anders Eriksson.

– Det är egentligen absurt att vi ska behöva gå till kundföretagets vd för att tigga för att våra medlemmar ska få en lite mjukare landning, men Marieberg Media har inget eget kapital, det är Bonnier News som sitter på pengarna, säger Ida Vaske, ordförande i journalistklubben på Marieberg Media.

Hur gick mötet?

– Vi fick möjlighet att framföra våra synpunkter och Anders Eriksson uttryckte visserligen sympati för våra medlemmar, men tycker att de följer de principer som finns inom Bonnier News och att de inte kan göra på något annat sätt. Vi är i och för sig glada att han tog sig tid att prata med oss, men nu är det uppenbart att vi inte har någonting att förlora, för vi får ingenting. Vi är frustrerade och besvikna och tycker att de borde skämmas.

Vad tycker era medlemmar?

– Det här slår mot Bonnier News rykte. Många medlemmar säger till oss att de vill fortsätta att arbeta som journalister, men inte på Bonnier News. Andra säger att de vill lämna yrket: ”Journalistjobbet är jättekul men branschen, nej tack.”

Förhandlingarna pågår fortsatt.

Journalisten söker Anders Eriksson för en intervju.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos