Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubben på Marieberg Media: ”Vi är chockade”

Journalistklubben på Marieberg Media är mycket missnöjda med dagens besked att 65 personer sägs upp. ”Vi är chockade, vi är ledsna, vi är förbannade”, säger ordföranden Ida Vaske.

Under dagen stod det klart att 65 fastanställda samt flera visstidsanställda kommer att sägas upp från Marieberg Media. Anledningen är att Bonnier News Local slutar att anlita bolaget för vikarier till sina redaktioner. Marieberg Medias journalistklubbs ordförande Ida Vaske beskriver beskedet som en chock.

– Vi fick veta det här på en MBL-förhandling klockan 10 i morse, säger hon.

Ida Vaske.

Det var inte oväntat att någon form av besked skulle komma kring de vikarier som hyrs ut genom Marieberg Media. En förändring i den så kallade uthyrningslagen, som gjordes som ett resultat av förhandlingarna om förändringar i LAS, gör att arbetsgivare högst får använda personal genom bemanningsbolag under två år. Därefter måste de anställa personen eller betala två månadslöner i kompensation om de vill att de ska jobba kvar.

Annons Annons

– Jag skickade ett mejl till ledningen för Bonnier News och Bonnier News Local för några veckor sedan, och krävde ett besked om hur det blir med de nya reglerna, för det fanns en stor oro bland oss anställda. Sen blev jag kallad på det här mötet, där det också satt två personer från Unionen, och så kom det här rakt i knät, säger Ida Vaske.

Sedan tidigare har Bonniers titlar i Skåne meddelat att de kommer anställa flera personer för att ersätta bemanningen via Marieberg Media. Ida Vaske tror inte att det kommer bli liknande lösningar runt om i landet, då många små redaktioner kommer att ha svårt att bära den kostnaden. Hon varnar för ett stort kompetenstapp framöver.

– Medianåldern på en Marieberg Media-reporter är runt 36 år, de vill inte tillbaka in i LAS-karusellen. Vi bråkar ju om våra avtal och så, men genom Marieberg Media har vi fått en fast anställning som ger trygghet och som gör att man kan få bostadslån och har en garanterad inkomst.

Många av de som nu förlorar sin anställning kommer söka sig bort från journalistiken, tror Ida Vaske.

– Det var någon som sa: ”Grattis alla småkommuner, ni kommer att få jätteduktiga kommunikatörer om några månader”. Och så är det nog, många funderar nu på vad de ska skola om sig till, säger hon.

På de skånska tidningarna har Marieberg Media krävt att de som tidigare varit anställda via bemanning framöver ska ha förtur till fasta tjänster. Så har det inte blivit där, men det är en fråga som kommer drivas framöver.

– Det är ju väldigt bra om vissa tidningar anställer nu, men det är väldigt problematiskt att vi inte har förtur, säger Ida Vaske.

Under nästa vecka inleds förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren.

– Målet är att det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt. Vi kan inte tvinga dem att ha oss kvar, men vi kan få schysta villkor för de som sägs upp, säger Ida Vaske.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert säger i en kommentar att varslet på Marieberg Media är ”ett oerhört ledsamt besked”. Journalistförbundet centralt och journalistklubben på Marieberg Media har varit i kontakt under dagen.

– Vi förutsätter att kundföretagen tar ett stort ansvar för de anställda på det koncerninterna bemanningsföretaget Marieberg Media, säger Journalistförbundets förhandlingschef Katarina Dahlskog i en kommentar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos