Gå direkt till textinnehållet

Medier portade från SDs valvakor

Sverigedemokraterna portade många medier från söndagens valvakor. Expressen, GT, Sydsvenskan, Sörmlands Nyheter, Norrländska Socialdemokraten och SR Sörmland var några av de medier som stängdes ute.

Sverigedemokraterna portade Expressen från söndagens valvaka. Tidningen har de senaste veckorna avslöjat att SD-politiker anonymt skriver på olika hatsajter. Även GT i Göteborg portades av SD.

Sverigedemokraterna i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta höll gemensam valvaka i Oxelösund. Men Södermanlands Nyheters reporter var inte välkommen in meddelade partiet. P4 Sörmlands reporter slängdes ut i direktsändning av SD-politiker.

”Vi har ett ställningstagande mot Sörmlands Nyheter och P4 Sörmland. Ert förtroendekapital är förbrukat hos oss”, sade SDs kommunfullmäktigeledamot och landstingsledamot Thom Zetterström till Expressen.

I Malmö portades alla medier som partiet ansåg att de inte ville ha där, bland annat Sydsvenskan. I Luleå vägrar Sverigedemokraterna att prata med Norrländska Socialdemokraten.

Efter att Expressen portats från att bevaka SDs valvaka fick tidningen hjälp av andra medier.

Dagens Nyheter erbjöd Expressen att publicera DNs material från SD-valvakan. Aftonbladet hälsade att Expressen TV fick samsända med Aftonbladet TV.

Jag är även tacksam för att Sveriges Radio, Sveriges Television, TV4, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad och Göteborgs-Posten alla ville hjälpa Expressen att leverera en fullödig bevakning från SD-festen. Flera lokala medier som Katrineholms-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Eskilstuna-Kuriren hörde också av sig för att bidra till Expressens rapportering. Det är en styrka för publicistiken att de etablerade redaktionerna står upp för rätten att nyhetsförmedla, också när ett riksdagsparti gör sitt bästa för att förhindra oss”, skriver Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör, på sin blogg.

Fler videos
Fler avsnitt