Gå direkt till textinnehållet

Redaktionernas valvakor byter form och plats

SVT skiftar upplägg helt. SR flyttar in i tv-huset. Och Dagens Industri samsänder valvakan med Expressen. ”Samma känsla som när man är på väg in på ett tivoli”, säger DI TVs programledare Nike Mekibes om nerverna inför söndagens superlånga direktsändning.

Flera valvakor byter form och plats jämfört med hur det såg ut 2018.

Dagens Industri och Expressen kör i år en samsänd valvaka i DI TV och Expressen TV. Från åtta på söndagsmorgonen fram till sex på kvällen alternerar tv-redaktionerna i sändning. På kvällen samsas tidningarnas programledare vid samma desk.

– Det ska bli jätteroligt och otroligt spännande. Jag älskar politik och ser verkligen fram emot att få djupdyka i politik som man kan under en valvaka, säger Nike Mekibes, som kommer att hålla i DI TVs valvaka under dagtid.

Annons Annons

Varför ska man följa DI TVs valvaka i stället för SVTs eller TV4s?
– De andra valvakorna kommer säkert att vara bra, men vår valvaka kommer att ha näringslivsfokus, och där urskiljer vi oss från de andra.

Vilka gäster har ni bokat in?
– Nordeas och SEBs chefsekonomer kommer till studion på förmiddagen, sen har vi representanter från LO och Svenskt Näringsliv, tankesmedjorna Timbro och Katalys, och förstås också några politiker: Nooshi Dadgostar och Jimmie Åkesson. På kvällen kommer vi att ha bland annat ledarskribenter som gäster i studion.

Är du nervös inför en så lång direktsändning?
– Det är klart, men det är nervositeten och adrenalinet som ser till att man gör ett bra jobb. Jag är taggad. Det är lite samma känsla som när man är på väg in på ett tivoli för att åka bergochdalbana.

2018 sände Sveriges Television en lokal valvaka i SVT 2 parallellt med den riksfokuserade valvakan i SVT 1. Det gick inte hem i stugorna.

– Det var ett misstag. Inte för att sändningen var dålig, tvärtom var den angelägen och välproducerad. Men den stora publiken vill följa den traditionella valvakan, säger Anne Lagercrantz, divisionschef Nyheter och Sport SVT, i en kommentar.

I år sänder Sveriges Television allt utbud i SVT 1 och kommer att ha lokala team som rapporterar från kommuner och regioner. Programledare är Anders Holmberg, Camilla Kvartoft och Fouad Youcefi.

TV4s valvaka sänds från en helt ny studio och produktionen utlovas bli ”den mest spektakulära någonsin”.

– Vi vill ge tittarna de snabbaste nyheterna från valbevakningen och de tidigaste och spetsigaste analyserna, säger programledarduon Jenny Strömstedt och Tilde de Paula Eby i en kommentar.

Både TV4 och SVT kommer att ha rösträkning i realtid, vilket är en skillnad mot för fyra år sedan.

SR kommer att sända sin nationella valvaka direkt från tv-huset i Stockholm – SR och SVT har nämligen samordnat årets valvaka. Sara Stenholm och Johar Bendjelloul programleder SRs valvaka i P1. De lokala P4-stationerna kommer att ha egna valvakor med fokus på kommuner och regioner, men den nationella valvakan kommer regelbundet in i P4-sändningen med mellan 10-30 minuters längd.

Aftonbladet förefaller räkna med att det inte kommer att finnas ett tydligt valresultat under valkvällen och satsar därför på ”Valvakna” på måndagsmorgonen klockan 06.30 för att ”förhoppningsvis kunna svara på frågan: Vem vinner valet?” Men Aftonbladet TV kör förstås också en traditionell valvaka på söndagskvällen och ”sent in på natten”. Programledare är Olivia Berntsson, Cecilia Vaccari, Cecilia Benedelle och Nellie Håkansson.

Fler avsnitt
Fler videos