Gå direkt till textinnehållet

Le Monde nobbad plats på SDs valvaka

Den franska prestigetidningen Le Monde är ett av de medier som nekas ackreditering till Sverigedemokraternas valvaka på söndag.

Le Mondes Sverigekorrespondent Anne-Françoise Hivert skriver på torsdagen att hon nekas tillträde till SDs valvaka på söndag kväll.

”Jag har förgäves förklarat vilken stor tidning Le Monde är, att jag bevakar Sverige sedan 20 år och var ackrediterad 2018. Det finns tydligen ingen plats”, twittrar Hivert.

Tidningen The Local uppger på Twitter att de inte heller fått ackreditering, och socialistiska Flamman skriver att inte heller de får tillträde till valvakan.

SDs presschef Oskar Cavalli-Björkman skriver i ett mejl till Journalisten att intresset för partiet är stort och att man tagit emot över 180 ackrediteringsansökningar från medier världen över och att partiet av säkerhetsskäl måste begränsa antalet journalister.

Vilka medier får företräde? Le Monde är ju en stor tidning, hur resonerade ni där?
– Vi har behövt göra väldigt tuffa prioriteringar. Där har vi fokuserat på de största internationella nyhetsbyråerna, på nordisk media, samt givetvis svensk media, svarar Cavalli-Björkman.

Fler avsnitt
Fler videos