Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet: ”Ett drastiskt förslag”

Bara chefredaktörerna blir kvar på tidskriftsförlaget Egmont Publishing i Stockholm – alla andra 36 journalister sägs upp. ”Det borde inte bli billigare att anlita frilansar”, säger Åse Harding, ombudsman på Journalistförbundet.

Som Journalisten berättade tidigare i dag vill Egmont Publishing säga upp 36 journalister i Stockholm. Bara chefredaktörerna blir kvar, och tidningarna ska i stället fyllas av material producerat av frilansar.

– Egmont har sedan länge haft som strategi att ha få anställda och använda sig av frilansar. Företaget har genomfört flera omorganisationer där man lagt ut mer på frilansmedarbetare, men inget så här drastiskt, säger Åse Harding, ombudsman på Journalistförbundet.

Varför vill man genomföra det här?
– Den frågan ska man förstås ställa till arbetsgivaren, men det som ligger i de här åtgärderna brukar vara att man vill ha ökad flexibilitet och man vill spara pengar.

Hur tänker du kring det, att man skulle spara pengar genom att lägga ut arbetet på frilansar?
– Om man följer Journalistförbundets frilansrekommendation blir det inte billigare. Det borde alltså inte bli billigare att anlita frilansar. Sedan kan en sådan här lösning vara problematiskt arbetsrättsligt, beroende på hur man hanterar det, och det vet vi inte än hur man vill göra.

Hur mår medlemmarna?
– De är oroliga dels på ett personligt plan, dels för hur det ska gå för de titlar de arbetar på.

Förhandlingen inleds på tisdag i nästa vecka.

Fler avsnitt
Fler videos