Gå direkt till textinnehållet

Mattsson: ”Ehrenberg har missförstått TUs förslag”

Thomas Mattsson bemöter Johan Ehrenbergs kritik om TUs mediestödsförslag: ”Johan är en skicklig stilist men sämre på att läsa eller minnas. Tidningsutgivarna har inte föreslagit 'momsfrihet istället för presstöd' .”

I en intervju i Journalisten igår riktade ETCs grundare Johan Ehrenberg stark kritik mot Mats Svegfors medieutredning, vars innehåll i stora drag läckt ut.

”Presstöd är en politisk fråga, ett politiskt system. Det är också ekonomiska aktörer som lobbar i den här frågan: Tidningsutgivarna och de stora medierna, säger Johan Ehrenberg. De har försökt få igenom momsfrihet i stället för presstöd, vilket skulle vara ett fantastiskt stöd för storskalighet, men inte lyckats. Då kommer det här i stället. Jag har noll förtroende för vare sig Svegfors eller Tidningsutgivarna. Thomas Mattsson, Bonnier News, är likaså en aktör, inte en oberoende betraktare”, sade Ehrenberg.

Bakgrunden är bland annat att Thomas Mattsson som leder TUs mediestödsgrupp nyligen gjorde ett utspel om att mediestödsutredningen borde få föreslå nollmoms: ”Branschen är enig om att en sådan är den mest långsiktiga indirekta stödformen.”

Annons Annons

Thomas Mattsson menar dock att Ehrenberg missförstått TUs förslag. I själva verket har TU, som företräder stora och små tidningar, ”ett helhetsperspektiv på branschens förutsättningar och framtid”, menar Mattsson.

– Johan är en skicklig stilist och om hans egen uppgift stämmer, att 25 procent av ETC-omsättningen utgörs av presstöd, så är han också duktig på att söka bidrag. Men Johan är sämre på att läsa eller minnas. Tidningsutgivarna har inte föreslagit ”momsfrihet istället för presstöd” som han påstår. 

– Jag förklarar gärna igen: det som TU argumenterat för sedan april 2021 är både indirekta och direkta stöd. Det bör alltså både återinföras nollmoms och samtidigt finnas exempelvis kvar exempelvis ett redaktionsstöd riktat till tidningar som inte gynnas av ett kvalificerat momsundantag.

Thomas Mattsson uppger att han själv är ETC-prenumerant och till fullo förstår ETCs vilja att få presstöd.

– Men rätt ska vara rätt när det gäller Tidningsutgivarnas förslag.

Journalisten har sökt regeringens utredare Mats Svegfors.

Fler avsnitt
Fler videos