Här flyr Lärarförbundets ordförande från Journalistens frågor i Almedalen

4 juli, 2018

Journalisten TV Johanna Jaara Åstrand vägrar svara på Journalistens frågor om Lärarförbundets tidningar, och uppmanar i flykten Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling att ingripa mot tidningen.

Under året har tidningen Journalisten vid upprepade tillfällen försökt att få en intervju med Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand om de hårt kritiserade förändringarna på Lärarförbundets tidningar. Varken hon eller någon ansvarig chef på Lärarförbundet har ställt upp på en enda intervju.

Även andra medier har vägrats intervjuer, bland andra Medierna i P1. Förbundet hänvisar i stället till skriftliga uttalanden och pressmeddelanden.

I måndags gjorde Journalisten ytterligare ett försök att boka en intervju, strax före ett av Lärarförbundets seminarier i Almedalen. Johanna Jaara Åstrand ville då inte prata och uppgav att hon har sagt det hon vill säga om förändringarna 

Eftersom det finns många frågor som är obesvarade gjorde tidningen Journalisten ett till försök att få svar, efter seminariet. Johanna Jaara Åstrand valde då att fly framför rullande kamera och hennes pressekreterare Anna Kjellander ställde sig i vägen för Journalistens utsända.

Anna Kjellander lovade att återkomma per telefon senare på måndagen om möjligheten att boka en intervju senare under Almedalsveckan. Hon återkom aldrig.

På Journalistens videoupptagning från det misslyckade intervjuförsöket kan man se att Johanna Jaara Åstrand stannar till när hon har kommit ut från seminarieområdet i Almedalen, och helt kort pratar med en person som råkar befinna sig där. Det är Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling. Tidningen Journalisten ägs av Journalistförbundet.

På filmen går inte att höra vad som sägs, men vittnen berättar för Journalisten att Johanna Jaara Åstrand uppmanade Jonas Nordling att ”prata med sin tidning”. Hon var enligt vittnena upprörd och ville att han som ägare till tidningen Journalisten skulle ingripa. Enligt vittnena ska Jonas Nordling ha svarat att han inte har något inflytande över redaktionen, eftersom den är oberoende.

Jonas Nordling bekräftar att samtalet ägt rum:

– Jag kan väl säga att hon var upprörd över de arbetsmetoder ni använt. Jag hänvisade henne till Journalistens chefredaktör, det är hon som äger frågan om redaktionens arbetsmetoder, inte jag, säger Jonas Nordling.

Hur tillgänglig tycker du att man ska vara som förbundsordförande för frågor från journalister?
– Rent generellt kan jag tycka att man som representant för en organisation ska vara tillgänglig för att svara på frågor från en redaktion om den verksamhet som man ansvarar för. Gör man sig inte tillgänglig då får redaktionen en utmaning i hur man ska gå till väga för att få svar på de frågorna, säger Jonas Nordling.

 

Bakgrund

Journalisten har sedan i höstas rapporterat återkommande om de stora förändringarna på Lärarförbundets tidningar. Förändringarna har fått hård kritik internt, men också externt av bland andra chefredaktörer inom fackförbundspressen och av tidigare förbundsstyrelseledamöter i Lärarförbundet. Även Journalistförbundet har kritiserat Lärarförbundet för att man vägrat ta en dialog med dem om förändringarna på tidningarna.

I december beslutade Lärarförbundets styrelse att ta bort det granskande uppdraget för organisationens tidningar.

I januari avgick tidningschefen Annica Grimlund i protest mot hur förändringarna genomförts – och i en intervju med Journalisten kallade hon Lärarförbundets agerande för ”odemokratiskt och antifackligt”. Hon uppgav senare att det som hon tror startade hela processen var en artikel i Lärarnas Tidning där en medlem uttryckte kritik mot förbundet. Förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand gillade inte att medlemmen fick komma med kritik mot förbundet i förbundets egen tidning, enligt Grimlund.

I mars klubbades till slut den kritiserade kommunikationsstrategin för Lärarförbundet som innebär att tidningarna inordnas under ett nytt styrdokument där all medlemskommunikation ”ska bidra till att stärka Lärarförbundets varumärke”. Förändringarna innebär att den publicistiska självständigheten minskar. Dock kvarstår tidningarnas chefredaktörer som ansvariga utgivare.

I juni utsågs förbundets tillförordnade kommunikationschef Ida Strutt till ny tidningschef. Journalistklubben på tidningarna protesterade, eftersom den nya tidningschefen saknar den stora journalistisk erfarenhet man menar krävs för uppgiften. Ida Strutt är också grundare till kommunikationsbyrån Reformklubben, som under året konsultat i Lärarförbundets kommunikationsöversyn och lämnat de förslag till förändringar som nu förbundsstyrelsen genomförts.

Förbundsstyrelsens hantering av tidningarna kommer att bli en fråga för Lärarförbundets kongress i oktober.

Journalisten kommer att fortsätta söka Johanna Jaara Åstrand för en intervju.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet




Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies