Tidningarnas oberoende blir kongressfråga för Lärarförbundet

4 juni, 2018

18 avdelningar och ett antal enskilda medlemmar har motionerat eller stämt in i motioner om vikten av obereonde för Lärarförbundets tidningar, till förbundets kongress i höst.

Journalisten har i en rad artiklar berättat om hur Lärarförbundets styrelse inskränkt Lärarförbundets tidningars redaktionella program så att tidningarna inte längre ska kritiskt granska förbundets inre och yttre liv.

Förbundet vill också flytta ihop tidnings- och kommunikationsavdelningen och utöka antalet kommunikatörer på bekostnad av tidningsjournalisterna.

Förändringarna har mött intern kritik inom Lärarförbundet. Inte mindre än 18 lokalavdelningar, plus ett antal medlemmar, har motionerat eller stämt in i motioner om tidningarnas oberoende ställning i Lärarförbundet inför kongressen i oktober, enligt Lärarnas Tidning.

En av avdelningarna är Göteborg, som både är kritisk till beslutsprocessen och beslutet som sådant:

”Vi ska vara transparenta i Lärarförbundet. Om vi vill vara legitima som ett fackligt förbund är det jätteviktigt att vi har oberoende tidningar och inte bara ett infoblad. Det är en konkurrensfördel vi har gentemot Lärarnas Riksförbund och viktigt för oss när vi ska rekrytera nya medlemmar”, säger Andrea M Meiling, ordförande för avdelningen i Göteborg, till Lärarnas Tidning.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies