Lärarförbundets kanslichef: ”Jag har ringt fel”

29 januari, 2018

Krisen på Lärarförbundets tidningar Lärarförbundet vägrar bemöta anklagelser om att man agerat ”antifackligt” och ”odemokratiskt” i arbetet med att förändra tidningsverksamheten. Kanslichefen Sixten Frixon ringer av misstag upp Journalistens reporter och lägger på när han inser var han hamnat.

Förra veckan avgick Lärarförbundets tidningschef Annica Grimlund i protest mot förbundets planerade inskränkningar i tidningarnas oberoende. I en intervju med Journalisten hävdade hon att Lärarförbundet agerat antifackligt och odemokratiskt när man inte tagit in synpunkter från medarbetare.

Nu har Lärarförbundet lagt locket på och vägrar ställa upp på intervjuer.

Medierna i P1 i Sveriges Radio hade förra veckan bokat en intervju med Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand inför lördagens inslag om det interna tidningsbråket, men intervjun ställdes in av förbundet och Medierna i P1 nekades därefter intervju med någon ansvarig på Lärarförbundet.

Journalisten har vid flera tillfällen under hösten nekats intervjuer genom Lärarförbundets pressavdelning. I onsdags tog Journalisten kontakt med pressavdelningen för att få en intervju, och fick då svar att förbundet kunde lämna en skriftlig kommentar, men ingen telefonintervju. När Journalisten insisterade på en telefonintervju svarade pressekreteraren Niklas Kjellberg: ”Då avböjer vi att kommentera med hänsyn till den pågående interna arbetsprocessen och alla inblandade i den.”

När Journalisten tog kontakt med pressavdelningen i fredags svarade pressekreteraren Niklas Kjellberg per mejl: ”Svaret är detsamma som jag gav dig onsdags”.

När Journalisten ringer kanslichefen Sixten Frixons direktnummer på måndagsförmiddagen får vi inget svar. Han ringer upp en stund senare, uppenbarligen utan att kolla vem som sökt honom. När han inser vart han har hamnat säger han: ”Jag har ringt fel”, och lägger på. När Journalisten ringer tillbaka svarar han inte.

Sofia Zouagui, pressekreterare på Lärarförbundet, meddelar på måndagen att man inte lämnar några kommentarer:

– Tyvärr har jag samma besked som Niklas gav dig i fredags, att just nu har vi en arbetsprocess som måste sätta igång. Vi kan ställa upp längre fram. Det är inte i dag eller i morgon, utan längre fram. Om du hör av dig lite senare ska vi försöka ordna en intervju. Just nu är det det som gäller, säger Sofia Zouagui.

Skulle det gå att boka in en intervju till nästa vecka, så att vi vet att vi får den där intervjun?
– Nej, tyvärr, det kan jag faktiskt inte göra just nu. Hör av dig lite längre fram, när det har gått lite tid helt enkelt, så kan vi försöka ordna någonting.

Okej, lite längre fram, när då?
– Det kan jag inte svara på men i och med att saker hände förra veckan så är det ju väldigt tätt inpå.

Det var hårda anklagelser som Annica Grimlund kom med mot Lärarförbundet och någon skulle ju behöva svara på frågor kring det som hon påstår. Det ser ju märkligt ut att ingen kommenterar när ni blir så hårt åtgångna av en chef på förbundet.
– När det gäller personalärenden så är det ju aldrig någonting som vi kommenterar, men när det gäller processen och produktionen i sig så måste jag tyvärr hänvisa till att arbetsprocessen behöver sätta i gång och att vi tar det därefter.

Det är ju inget personalärende, utan det handlar om anklagelser som riktas mot Lärarförbundet som ”antifackligt” och ”odemokratiskt”, det är saker som man kan tycka att förbundet borde kunna svara på nu.
– Tyvärr har jag inget mer besked att ge till dig än vad jag sagt.

Varför kan ingen svara nu på de här frågorna, de är ju inte jättekomplicerade?
– Jag har tyvärr inget annat besked. Arbetsprocessen måste få sätta i gång helt enkelt, och vi tar det efter.

Vem är det som har bestämt att ni inte ska uttala er?
– Det är ett beslut vi har, helt enkelt.

Som är fattat av vem då?
– Ledningen.

En fråga har ju rört att kommunikationsavdelningen på Lärarförbundet ska slås ihop med tidningsredaktionerna, och Annica Grimlund menar att Lärarförbundet saknar respekt för den journalistiska professionen. Att ni inte svarar på frågor när vi hör av oss, eller när Medierna i P1 hör av sig, tycker inte du att det ser illa ut för er del?
– Jag kan tyvärr inte säga mer än att vi har gjort den bedömningen att arbetsprocessen måste få sättas igång och att vi inte har några kommentarer just nu. Om du hör av dig om ett tag så kan vi ta den frågan då.

Men det är ju just kritik mot arbetsprocessen som riktats, är det inte rimligt att svara på frågor om det nu?
– Jag måste tyvärr fortsätta här. Jag har tyvärr inget mer besked att ge, än att i nuläget måste processen få sättas igång helt enkelt, och så får vi utvärdera det allteftersom. Om du hör av dig om ett tag så får vi se på situationen då, säger Sofia Zouagui.

Krisen på Lärarförbundets tidningar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies