Gå direkt till textinnehållet
Sveriges Radio
Foto: Tor Johnsson

Extrainsatt möte på Ekot efter kraftig kritik

Nu på morgonen hålls ett personalmöte på Ekot med anledning av den kraftiga kritik som riktats internt och externt mot sparpaketet. Ledningen tror inte att neddragningarna kommer att leda till ökad ohälsa för personalen.

Under gårdagen skickade den profilerade P1-programledaren Monica Saarinen ett mejl till hela Ekots redaktion med kraftig kritik mot sparpaketet. Neddragningen på Studio Ett kommer enligt henne att leda till en ohållbar arbetssituation. Hon skriver att det föreslagna schemat drabbar såväl personal som innehållet. Mejlet har fått svar från många profilerade medarbetare på Ekot, som ger sitt stöd till Monica Saarinen.

Under gårdagskvällen tilltog kritiken, då tolv profilerade medarbetare skrev ett inlägg på DN Kultur där de framförde kritik mot hur sparåtgärderna slår mot journalistiken och personalen.

Nu på morgonen pågår ett extrainsatt morgonmöte med Ekots chef Klas Wolf-Watz och biträdande chef Robert Brännström, uppger personer med insyn för Journalisten. Över 180 personer ska ha deltagit, antingen via länk eller på plats. Stämningen på mötet beskrivs som väldigt upprörd. Efter en och en halv timme avslutades mötet.

Annons Annons

Redaktionschef och biträdande chef för Ekot Robert Brännström svarade på Journalisten frågor innan mötet. Han säger att det var väntat att sparåtgärderna skulle väcka känslor hos personalen.

– Det är klart att det är jobbiga tider för många här hos oss just nu. Nu står vi nära att besparingarna ska genomföras och det är klart att det är pressat och jobbigt.

Det finns en oro för att arbetssituationen på Studio ett ska bli ohållbar. Vad tänker du om det?

– Det är en besparing som görs, så det blir ett annat sätt att jobba. Vi tror inte att det kommer att leda till att det uppstår ohälsa på grund av det. Det pågår en risk- och konsekvensanalys. Jag tycker också att det är viktigt att komma ihåg att det också görs insatser runt Studio Ett som finns på pluskontot. Dels slutar Studio Ett-medarbetare att hoppa in i vårt live-team, dels får de fasta researchers där det tidigare var hög rotation. Dessutom tillför vi resurser för en gemensam programplanering.

Bilden man får av de som jobbar på Studio Ett är att det finns stor risk för att de inte, trots de insatserna, kommer klara schemat och att de kommer begära omflyttning. Är inte det oroande för Studio Etts framtid?

– Det är absolut inga roliga signaler, och det är klart att vi tar dem på allvar. Här tror jag att det finns delar som handlar om hur vi jobbar med programmet med de nya förutsättningarna. Vi har inte riktigt kommit till punkten där vi har kunnat börja jobba med det än. Så vi förstår att det finns en frustration för att vi är i ett läge där det finns många frågor som är obesvarade. Vi behöver jobba tillsammans med medarbetarna kring hur vi kan jobba med de nya förutsättningarna på bästa sätt.

Monica Saarinen säger att den framtida Studio Ett kommer bli en budgetvariant av det program som finns nu efter sparåtgärderna. Vad tänker du om det?

– Jag förstår att man kan vara besviken, arg och ledsen. Jag upplever ändå att det finns ganska gott om resurser kring Studion Ett, även i den nya organisationen. Så jag delar kanske inte fullt ut den bilden.

Grunden i Monica Saarinens kritik är att Ekot prioriterar ned de tablålagda programmen för att satsa på den digitala omställningen.

”Min principiella kritik är att Ekot är 110 procent fokuserat på att vara snabbast digitalt. För att bli det anser ledningen att: Vi slår sönder dem som jobbar med gammal radio. Det är helt hål i huvudet”, säger hon.

Robert Brännström menar att det inte finns något motsatsförhållande mellan digitaliseringen och den radio som sänds i FM-bandet.

– Hos publiken finns det en massa förväntningar på att vi ska vara ännu bättre digitalt. Vi jobbar stenhårt med det. Sen vill inte jag se det som ett motsatsförhållande, att det skulle gå ut över något annat. Men tittar vi framåt är att ta en digital position en av de ledstjärnor som vi strävar efter.

Men sker det på bekostnad av ”gammelradion”?

– Nej, den är också otroligt viktig. Vi försöker göra båda sakerna framåt, säger Robert Brännström.

Efter att reaktionerna blivit kraftiga mot sparåtgärder på P1 Morgon vände ledningen och lät en sändningkoordinator vara kvar. Det finns dock inga sådana möjligheter för Studio Ett, enligt Robert Brännström.

– Vi kan alltid kolla över schemalösningar och göra dem så bra som möjligt. Sista ordet kring exakt hur schemana är konstruerade är nog inte sagd. Men det kommer inte att vara med några andra resurser än de vi meddelat hittills.

Enligt Håkan Widman, som är ordförande för journalistklubben på Ekot, ser det tajt ut att hinna få igenom de nya schemana till den 1 april, då den nya organisationen ska vara på plats. Men enligt Robert Brännström är målet fortfarande att allt ska vara på plats då.

– Vi hoppas fortfarande på det, säger han.

Kommentarer

3 svar till ”Extrainsatt möte på Ekot efter kraftig kritik”

  1. Förändringarna i Sveriges radio (framförallt P1) det senaste halvåret är förödande; för oss radiolyssnare och för Sveriges radios fortsatta existens som trovärdig fullsortiments-public service. Man slår mot olika programkategorier, ersätter med poddar, inför trailers i tid och otid, vilket är oerhört tröttande och man förlorar tyvärr intresset att lyssna. Och nu är det nyhetsredaktionerna som ska till slakt.
    Den gamla kvalitetsradion är på väg att försvinna.
    Hur kan man som vanlig aktiv livslång radiolyssnare kanalisera sin frustration över vad som sker?
    Hur kan vi bidra för att förhindra denna försämring, innan det blir försent?

  2. Det som radion är riktigt bra på är närhet. Du får en människa rätt in i örat, utan att kunna säga nej och den närheten är radions styrka, vare sej du hör en soldat i Ukraina eller en förtvivlad misshandlad på en psykiatrisk klinik eller en lycklig mamma som just fått reda på att hennes barn klarat sej från en drunkningsolycka. Precis såna berättelser som hörts i alla kanalerna, men som nu av räddhågsna chefer som oroligt inte vet vad ljudet kan användas till vill byta ut det mot snabba klicknyheter. Och nåt digitalt, vad nu det är för nåt. Som att de inte vet vad radioljudet kan göra. Som att tro att film är bättre än målad konst. Eller teater. Allt har sin styrka, våga lita på den och döda inte möjligheterna, bara genom okunskap.
    Snälla, tänk rätt!

  3. För över resurser från SVT!
    Jag är utan TV i min bostad sedan 4år, Radioaktiviteten från P1 ger mig frihet att göra annat än att slita ut soffan för att få del av nyheter och information..
    Mycket bra och lärorika program.
    Jag skulle gärna lämna bidrag/lyssnarstöd för att bevara god analog radio.
    Om nu något sådant kunde bli möjligt.
    Vänliga lyssningar
    PER B

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos