Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

SR-profilens skarpa kritik mot sparpaketet: ”Förnedrande”

Studio Ett kommer att bli ett budgetprogram efter besparingarna, menar Monica Saarinen som lett livesändningar inom public service i 35 år. Om inte ledningen tänker om kommer hon att begära förflyttning. ”Jag kan inte gå med på det här”, säger hon.

Missnöjet med hur Sveriges Radios sparpaket slår mot Ekot och program som görs där är fortfarande stort. I ett mejl adresserat till cheferna och alla anställda vid Ekot skriver den profilerade medarbetaren Monica Saarinen att hon ”å det bestämdaste” protesterar mot hur besparingarna sker på redaktionerna.

– Det här är en skandal. Studio Ett håller på att bli en budgetproduktion, säger hon till Journalisten om de besparingar som nu görs.

– Jag kände att: ”jag har inget att säga till om”. Jag har aldrig känt mig så maktlös i hela mitt liv, säger hon om varför hon valde att skriva ett internt mejl till alla på Ekot.

Annons Annons

Mejlet har lett till att många medarbetare har svarat och stämt in i kritiken som framförs.

Som Journalisten tidigare rapporterat har P1 Morgons redaktion reagerat kraftigt på att rollen som sändningkoordinator skulle tas bort. Där har ledningen för Ekot delvis backat och ändrat i sparförslagen.

Men på Studio Ett kvarstår besparingarna. Det är ett nytt förslag på schema, som är en följd av besparingarna, som har väckt vrede hos de anställda. Monica Saarinen beskriver en stressig vardag som kommer att bli än stressigare efter att sparpaketet genomförts.

En av fyra programledartjänster försvinner, vilket gör att de kommer att behöva sända mer, och få mindre tid att förberedda program framåt. Det försvinner också två producenter i sparpaketet. Fram tills nu har programledarna sänt varannan dag, och planerat den kommande sändningen varannan dag.

– Sändningsdagarna är sjukt stressiga som det är. Att en programledare tas bort betyder att vi måste sända flera dagar i rad framöver, utan att vi själva varit med och planerat sändningen, säger hon och fortsätter:

– När man kommer hem från en sändning är man helt slut, man är urlakad. Samtidigt är det kul och utvecklande och allt sånt, så det går att leva med den stressen – men bara för att man har vetat att man nästa dag kommer att förbereda ett program och att det då är lite lugnare.

Förutom att de dagar som programledarna förbereder sändningar på är lugnare är det också då idéer till inslag i programmet, som inte är tagna direkt ur nyhetsflödet, föds.

– Det tas bort i stora delar nu. Det kommer att bli mycket tråkigare program. Man bygger in en strukturell brist och slår sönder en redan trasig redaktion, säger Monica Saarinen.

Monica Saarinen vittnar om att situationen på Studio Ett varit ”otroligt jobbig ” under den senaste tiden, och flera ur den fasta personalstyrkan ska ha varit sjukskrivna under december och januari. Bakgrunden till det ska vara en rörig arbetssituation.

Med sparpaketet kommer situationen att bli än värre, menar hon.

– Jag känner att hela min yrkesstolthet är förödmjukad. De förnedrar mig genom att komma med ett sånt här schemaförslag.

Monica Saarinen har jobbat som programledare inom public service i 35 år. Hon säger att den nuvarande situationen är den värsta som hon upplevt under alla de åren.

– Det är så tondövt.

– Jag har fått så många reaktioner. Det var ryggdunkar hela dagen efter att jag skickade det här. De allra flesta vet inte hur det är att jobba på Studio Ett men det finns en tysthetskultur kring det här sparpaketet som är helt förödande, säger hon.

Om inte ledningen ändrar sig och drar tillbaka sparåtgärden ser inte Monica Saarinen någon möjlighet att jobba kvar.

– Jag har skrivit i ett separat mejl till ledningen och frågat vad deras strategi är för att jag inte ska bli sjuk på jobbet. Jag kommer inte att orka med det här schemat, i så fall får jag be om att bli omplacerad. Jag kan inte gå med på det här, säger hon.

I grunden menar hon att det handlar om att de tablålagda programmen prioriteras ned för att främja omställningen till digital journalistik. I sitt brev skriver Monica Saarinen att jakten på att vara snabbast digitalt kommer att nagga på förtroendet för SR. ”Om man som lyssnare betalar för att få pushnotiserna några sekunder före någon av kvällstidningarna, jamen då är vi säkert på rätt väg, inga problem här. Men om man betalar och förväntar sig kvalitet, att få nyheterna bearbetade, satta i en kontext, fördjupande och förklarade – kommer vi då att kunna erbjuda det bästa vi har?”, skriver hon.

– Min principiella kritik är att Ekot är 110 procent fokuserat på att vara snabbast digitalt. För att bli det anser ledningen att: Vi slår sönder dem som jobbar med gammal radio. Det är helt hål i huvudet, säger hon.

Efter Monica Saarinens mejl har flera personer svarat i samma tråd och gett medhåll. Enligt journalistklubben på Ekots ordförande Håkan Widman är känslorna starka inne i Radiohuset under dagen.

Han delar Monica Saarinens bild om att situationen kommer att bli tuff för programledarna framöver.

– Jag tror att programledarna kommer få svårt att orka och sända under de här tuffare betingelserna. Förhandlingen är formellt avslutad men personalen vill se mer diskussion med ledningen kring det här innan det genomförs, säger Håkan Widman.

I samma grupp som Studio Ett ingår också Godmorgon världen, som sänds på söndagar. Även där drabbas man av sparpaketet. Enligt Håkan Widman handlar det om att de kommer få mindre resurser än tidigare, vilket kommer att göra att det kan bli en annat typ av program.

– De har alltid gjort sina egna grejer, och nu är tanken att de ska få mer stöd utifrån vilket kan komma att förändra programmets själ.

Den 1 april, om mindre än en månad, ska Sveriges Radios nya organisation träda i kraft.

– Vi har åtta-nio scheman som precis förhandlats. Flera av dem är tuffare än tidigare. Upplevelsen hos många är att de förväntas jobba ännu mer än idag och aldrig få något tillbaka i form av till exempel nån långhelg då och då.

Enligt Håkan Widman är det tajt för ledningen att nu hinna få ihop scheman innan den 1 april. De bör läggas 28 dagar innan för att inte bryta mot varseltiden, och hittills har så inte skett.

– Jag tycker det är bättre att det sker senare än att det ska stressas fram, säger Håkan Widman.

Kommentarer

18 svar till ”SR-profilens skarpa kritik mot sparpaketet: ”Förnedrande””

  1. Gissa varför flera kvalificerade medarbetare på lokala P4stationer sedan länge lämnat skutan. In med unga människor som inte vågar ställa några krav, samt de som försöker härda ut till pensionen. Otroligt tragiskt.

  2. Per Gulbrandsen, med 35 år som SR-producent, reporter och programledare på Ekot, P1 Och P2 skriver:

    När jag började på SR (tack vare mitt scoop i Konsumentekot 1985) hade jag en chef mellan mig och VD. När jag slutade 2019 hade jag 8 (åtta) chefer mellan mig och VD.
    På vilket sätt har alla dessa nya chefslager gjort SR:s utbud bättre? Inte ett jota. Tvärtom, i mina öron har de nya chefslagrens klåfingrighet gjort utbudet sämre.

    Så varför skär man inte i alla dessa onödiga chefslager, istället för att som nu skära i programmen som publiken fortfarande älskar?
    Det är helt obegripligt för mig.

  3. SR har tappat det helt när man nedvärderar ”normalkunden” och inte prioriterar grundaffären… (radiolyssnaren i fm).
    Om man istället tog bort varannan digital redaktör och beslöt sig för att inte existera på de kommersiella sociala medie-plattformarna hade man sparat mycket.
    Största lyssningen sker i P4 och där har konceptförändringar gjort det närmast olyssningsbart. Noll substans, inga gäster i studion, inga genomarbetade inslag. Bara trams & flams och försök till coola meningslösa chit-chatt mellan programledare och en livereporter som inte vet varför hen är där hen är och inte heller kan sätta det i ngn form av sammanhang.

  4. Jag förstår att SR är nervösa och saknar självförtroende efter politisk kritik och hot. Att man saknar pengar är inget konstigt. Varje lokal P4-station har 3-5 chefer (av 15-20 anställda) som är långt ifrån en mikrofon. Radiosporten kostar enormt i resor och hotell. Redaktionen borde kunna använda lokala frilansar mer. På ekot finns det säkert 25-50 chefer? Och reportrar som gör 1-3 inslag/reportage per vecka?
    P2 och P3 har en ganska begränsad publik och att ungdomskanalen måste ha egna nyheter är trams.
    Sen läggs enorma resurser personellt på ”det digitala” där mantrat ett par år varit ”ljudet i fokus”. Hur vore det om man började med att lyssna på programmen som går ut i etern. Kvalitetsförsämringen är monumental.

  5. Denna utveckling som Monica beskriver så bra var en av anledningarna till att jag sa upp mig efter 30 år inom Sveriges Radio, varav majoriteten var på Ekot. Jag fattar att man måste spara, men ledningen har helt fel fokus och SR kommer tappa i förtroende. Sedan jag slutade har jag insett att Ekot inte längre är min huvudsakliga källa när jag vill uppdatera mig om nyhetsläget. Det finns bättre källor. Monica Saarinen: ”Om man som lyssnare betalar för att få pushnotiserna några sekunder före någon av kvällstidningarna, jamen då är vi säkert på rätt väg, inga problem här. Men om man betalar och förväntar sig kvalitet, att få nyheterna bearbetade, satta i en kontext, fördjupande och förklarade – kommer vi då att kunna erbjuda det bästa vi har?”,

  6. Hur sjukt stressigt blir det? Det blir väldigt abstrakt för oss skattebetalare som betalar hennes lön. Berätta gärna så vi förstår.

  7. Det där sparpaketet verkar mest gå ut på att kapa på redaktionerna och skona mellanchefer med höga löner. Om två år ännu ett sparpaket, och ännu fler ”nya arbetssätt och stödstrukturer” som gör det ”enklare” att göra mer på färre anställda…

  8. SR är dessutom alltid sist med pushnotiserna. Alltid.
    SR ska alltså dra ner på att göra det man gör bäst för att skala upp det man gör sämst. Eller, i företagstermer, man ska frångå kärnverksamheten och istället diversifiera in sig på nya områden där man har mindre kompetens och sämre förutsättningar.
    Detta kommer inte att sluta väl.

  9. Som trogen lyssnar på SR bla när ”långpendlar”, ser jag absolut inga problem att reducera SR!

    1) det behövs inga repriser. SR play löser det.

    2) det behövs inte relateras samma nyheter
    varje time & i olika kanaler. Nya nyheter var 3:e timme. Den som är nyfiken –> play!

    3) flamsprogram, som mest verkar vara till för att narcistiska journalister ska kunna breda ut sig (övervägande i P3) läggs ner.

    4) P2, kan säkerligen till allra största delen, existera via play.

    Resultat
    Lägger ner alla repriser, + bort flamsprogramen i P3 + överföra mycket av P2 till play.

    = minus en kanal.

    Hur svårt kan det vara?

  10. Som sagts tidigare i tråden flera gånger. Vilka arbetstider och -uppgifter skapar denna sjuka stress?

  11. En bra start är att officiellt publicera era lyssnarsiffror per program och därmed visualisera vilka program som fortfarande har ett intresse ifrån medborgarna.

  12. Man pratar inte så mycket om SR Finska.
    Redaktionen skall ”spara” 10 tjänster dvs 30 %.
    – SR Ledningen bevakar också hysteriskt SR:s roll som ett bolag när man har så mycket att spara genom en fusion mellan SR, SVT och UR. Mycket omodernt!

  13. I den reklamfinansierade radion så verkar programledarna utan några större problem klara av att sända fem dagar i rad, så varför skulle inte det gå på SR?

  14. Trist att ni censurerar inläggen här och bara släpper igenom vissas synpunkter.
    Trodde ni hade högre i tak än så. Uselt!

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos