Gå direkt till textinnehållet
Härifrån sänds P1 Morgon måndag till lördag.
Foto: Tor Johnsson

Ekoledningen backar efter kritiken – behåller tjänst på P1 Morgon

Besparingsåtgärden på P1 Morgon möttes av kraftig kritik. Nu backar ledningen delvis från beslutet – en tjänst mindre försvinner från programmet. ”Ekot kommer att spara lika mycket som tidigare meddelats”, säger Robert Brännström, redaktionschef och biträdande chef för Ekot.

– Jag förstår inte hur det ska gå till.

Så reagerade en av P1 Morgons producenter, Anna Pandolfi, på beskedet att det populära morgonprogrammet skulle sändas utan den så kallade sändningskoordinatorn. Beslutet att spara in på den rollen väckte skarp intern kritik från såväl producenter som programledare – och när Journalisten besökte en sändning var många upprörda. Enligt uppgifter har personalen därefter fortsatt rikta skarp kritik mot omorganisationen.

Nu har ledningen för Ekot lyssnat på personalens kritik.

Annons Annons

Förändringen är en del av Sveriges Radios stora sparpaket, där 225 miljoner kronor ska bantas bort. Förslaget var att gå från att ha tre heltidsanställda sändningskoordinatorer till enbart en. Men nu ska det vara två koordinatorer kvar – vilket gör att P1 Morgon framöver kommer att sändas med den rollen på plats.

– Vi har lyssnat på synpunkterna, diskuterat och landat i att skjuta fram arbetet med att ta fram nya arbetssätt utan sändningskoordinator på vardagsmorgnar och synka det med implementeringen av det nya radioproduktionssystemet RPS, skriver Robert Brännström, redaktionschef och biträdande chef för Ekot, i ett sms till Journalisten.

Ekot förbereder sig för att flytta inom de närmaste åren. I samband med det kommer också investeringar att göras i ny teknik, radioproduktionssystemet RPS, som kommer göra det enklare att sända program som P1 Morgon utan koordinatorn. Planen är att det nya systemet ska vara infört 2026.

Enligt Robert Brännström ska Ekot fortfarande spara lika mycket pengar som tidigare aviserat.

– Vi finansierar detta med genom en omfördelning inom Ekot, skriver han.

Ekots journalistklubb välkomnar att ledningen tänkt om.

– Vi har protesterat kraftigt mot det här, och tyckt att det var en av de sämre delarna i hela sparpaketet. Det blir ett tufft schema för de sändningskoordinatorer som är kvar, men det är ändå en win för oss att en tjänst blir kvar, säger Håkan Widman, klubbordförande.

Personalen på P1 Morgon hade också riktat kritik mot att antalet programledare skulle minska. Programledaren Mikael Kulle uppgav tidigare för Journalisten att det skulle innebära mindre tid att förbereda sig, vilket kunde leda till sämre intervjuer.

Han välkomnar i dag beslutet att två sändningskoordinatorer blir kvar.

– Det här ger oss programledare bra stöd från kontrollrummet även framöver. Det minskar risken för fel i direktsändning och gör det också möjligt för P1 Morgon att fortsätta ge våra över 900 000 lyssnare fördjupning av nyheter som kommer under programmets gång, säger han i ett mejl.

Med hjälp av handrörelser kommunicerar Mikael Kulle med kontrollrummet.

Programledarna har också fått en dag per tre veckor för planering extra, vilket fortfarande innebär en minskning av förberedelsetiden.

– Vi hade hoppats på att ledningen också skulle gå på vårt förslag när det gäller programledarnas tid för förberedelser inför sändning, men nu blev det tyvärr inte så. Vi ska göra vad vi kan för att minimera de negativa konsekvenser det kan få, säger Mikael Kulle.

Programledarnas förslag var att de skulle befrias från de pass där de förväntas täcka upp för vakanser inom Ekot.

Håkan Widman beskriver stämningen på P1 Morgon som gladare efter dagens besked. Men det finns fortfarande oro på Studio ett och Godmorgon världen, där nya scheman riskerar att slå mot personalens hälsa.

– Programmen har fått ett schemaförslag som de har sagt nej till. Men det kommer antagligen att genomföras ändå. Det finns en rädsla för utbrändhet och att det blir svårare rent journalistiskt, säger Håkan Widman.

Fler avsnitt
Fler videos