DN-klubben kräver skadestånd
Journalistklubben på Dagens Nyheter tycker inte att DN-ledningen har följt Lagen om anställningsskydd i sina uppsägningar. Nu väntar en skadeståndsprocess. UPPDATERAD
Som Journalisten tidigare berättat är 10 personer uppsagda på DN.
– Det är ingen hemlighet att vi är oense när det gäller uppsägningarna. Vi anser inte att ledningen har följt Las, säger journalistklubbens ordförande Anders Forsström.
Kommer ni att kräva skadestånd för de avsteg från Las ni menar har gjorts?
– Ja, det kommer vi att göra.
Journalisten har talat med flera av de uppsagda. Ingen vill framträda med namn.
– Det är helt absurt egentligen, vi lever ju i Sverige år 2013, kommenterar en person den önskade anonymiteten.
– Jag tycker att hela processen har skötts dåligt. Företaget hade i stället kunnat förhandla och använda Las med föresatsen att hitta lösningar, säger samma person.
En annan uppsagd menar att ledningen fullständigt har struntat i omplaceringsskyldigheten enligt Las, och tycker att den bild som framträtt utåt är att de uppsagda saknar kvalifikationerna för att jobba på DN:
– Men det är väldigt kompetenta människor med lång och bred erfarenhet det handlar om. Man har på ett uppseendeväckande sätt struntat i turordningsreglerna.
Fem av de uppsagda har ännu inte skrivit på uppsägningsavtalet. En tvistefråga är om arbetsgivaren ska kunna räkna av intjänad semester från uppsägningstiden, och i så fall hur mycket.
– Det är individuella avtal där vi mest har en rådgivande roll, säger Anders Forsström.
DNs chefredaktör Peter Wolodarski säger i mejl till Journalisten att han inte har något att tillägga till "de principiella synpunkter" han redan framfört i Journalisten. För tio dagar sedan sade han så här i DN om nedskärningarna:
"Det är en svår och smärtsam situation som har uppstått när vi tvingats att minska antalet tjänster på redaktionen. Men självklart följer vi arbetsrätt och praxis på arbetsmarknaden."