Gå direkt till textinnehållet

Brasiliansk journalist rapporterade om hot från Bolsonaros advokat – döms till skadestånd

En domstol i Brasilien har dömt journalisten Juliana Dal Piva att betala skadestånd till president Bolsonaros personliga advokat, detta efter att hon avslöjat hotfulla meddelanden som advokaten skickat till henne.

Det var i en artikel 2021 som Juliana Dal Piva avslöjade ett hotfullt meddelande som hon hade fått från Bolsonaros advokat Frederick Wassef. Det hotfulla meddelandet ska ha skickats i samband med att Dal Piva rapporterat om påstådd korruption där presidenten ska ha varit inblandad.  

Domstolen menar att publiceringen är ”otillbörlig” och att hon ska betala cirka 20 000 svenska kronor i skadestånd, skriver Committe to protect journalists (CPJ).

I samma rättsmål dömde domstolen advokat Frederick Wassef att betala samma summa tillbaka till Dal Piva. Detta för de ”negativa ,följder” som meddelandet kan ha lett till. Domstolen gick dock inte med på Dal Pivas krav att Wassef skulle be om ursäkt offentligt samt förbjudas att kontakta henne framåt.

CPJ fördömer civilrättsmålet och menar att domen kan bli ett prejudikat som leder till fler liknande händelser.

“Det här kan bli ett farligt prejudikat för brasiliansk press, och kan leda till att journalister inte vill rapportera om hot”, säger Natalie Southwick, CPJ:s samordnare i Latinamerika.

Fler avsnitt
Fler videos