Gå direkt till textinnehållet
Klas Granström, chefredaktör och ansvarig utgivare Expressen
Foto: Olle Sporrong/Expressen

Klimataktivist överklagar förtalsdomen mot Granström – vill ha skadestånd

Den klimataktivist som låg bakom stämningen som fick Expressen ansvarige utgivare dömd för förtal är inte nöjd. Han vill att hovrätten ändrar domen till grovt förtal och den även slår fast att han ska få skadestånd och ersättning för advokatkostnader.

Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Klas Granström dömdes tidigare i år till 40 000 kronor i böter för förtal. Det efter att klimataktivisten Viktor Jonsson som hängts ut i Expressen stämt den ansvarige utgivaren. När domen förkunnades sade Klas Granström till Journalisten att han skulle överklaga beslutet – men Viktor Jonsson hann lämna in ett överklagande först.

Förtalet utgjordes enligt tingsrätten av en sakuppgift i en faktaruta som var felaktig. Där stod att Viktor Jonsson står åtalad för våldsamt motstånd. Men när artikeln publicerades hade åtalet lagts ned, och uppgiften var alltså felaktig. En tryckfrihetsjury menade att det rörde sig om grovt förtal, men domarna i tingsrätten mildrade det till förtal.

Viktor Jonsson vill att hovrätten ändrar domen och går på tryckfrihetsjuryns linje och dömer Klas Granström för grovt förtal.

Annons Annons

”Den extremt stora spridningen, att jag utpekas med namn, bild, arbete och bostadsort gör att det blir grovt förtal”, skriver han i överklagandet.

Tingsrätten beslutade att Klas Granström inte behövde betala vare sig skadestånd eller ersätta Viktor Jonssons advokatkostnader. Detta vill Viktor Jonsson att hovrätten ändrar på.

”Expressen är en rikstäckande tidning med stora resurser och de har begått brott mot mig som har betydligt mindre resurser och lider stor skada av Expressens agerande”, skriver han.

Klas Granström har till den 15 april på sig att inkomma med ett överklagande.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos