Gå direkt till textinnehållet

Alice Bah Kuhnke sågar förslag i Medieutredningen

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) vill inte se ett fjärde public service-bolag och avfärdar ett ”demokratikriterium” för att få mediestöd. Båda är förslag som lämnades i Medieutredningen.

Journalisten har tidigare berättat om den hårda kritik som flera remissinstanser riktat mot stora delar av Medieutredningen. Nu sågas delar av förslaget även av regeringen. I Ekots lördagsintervju med kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) berättar hon att man inte arbetar vidare med utredningsförslaget om ett fjärde public service-bolag som skulle kunna serva lokala medier med journalistiska resurser.

Dessutom sågar ministern det kontroversiella förslaget om ett demokratikriterium för att få mediestöd.

”Det är ingen hemlighet att jag är skeptisk till sådana begränsningar”, säger Alice Bah Kuhnke i intervjun.

”Jag ser det som att riskerna med ett sådant kriterium är större än vinsterna. Jag tror att det är början på ett sluttande plan. Det är för mig en begränsning av yttrandefriheten som kan leda till politisk styrning och godtycke, som kan straffa oss alla till syvende och sidst.”

På frågan vad hon ser framför sig om man inför ett demokratikriterium svarar ministern:

”Jag ser framför mig att vi börjar definiera vilka som inte ska få, och sedan vidgar vi den definitionen och till slut är det både du och jag och alla andra. Jag tror tyvärr att det är så att det är en konsekvens av friheten och öppenheten och demokratin som vi får räkna med.”

Utredaren Anette Novak försvarade i en intervju med Journalisten i april förslaget om en demokratiklausul:

”Jag tycker att det vore stötande om våra skattemedel i stället för att sponsra kvalitativ journalistik börjar gå till nynazistiska propagandaorgan, vilket är fullt möjligt i det nuvarande systemet. Etermedierna har redan detta krav på sig i sändningstillstånden, att hävda principen om alla människors lika värde. Det är naturligt att statens medel fördelas på ett likartat sätt när alla medier samlas på nätet. Ett sådant krav skadar inte heller yttrandefriheten, vilket JK konstaterar i sitt remissvar”, sade Anette Novak till Journalisten i april.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt