Gå direkt till textinnehållet

Svenska fotbollsjournalister sågar Fifa-basens attack mot VM-kritikerna

I en presskonferens inför fotbolls-VM gick Fifa-basen GIanni Infantino till attack mot medier och andra som har kritiserat mästerskapet och värdlandet Qatar. Ett tal som nu sågas vid fotknölarna av flera svenska fotbollsjournalisterna på plats.

I söndags startade fotbolls-VM i Qatar där en stor del av försnacket har handlat om bristen på mänskliga rättigheter, migrantarbetare som har dött i tusentals, men också journalister som stoppas och likgiltigheten inför press- och yttrandefriheten i landet.

I lördags höll Fifa-basen Gianni Infantino ett tal där han gick till attack mot de som har kritiserat mästerskapet och försvarade valet av värdland. Enligt honom ägnar sig kritikerna åt hyckleri och dubbelmoral, bland annat tar Infantino upp att knappt några journalister (fyra) brydde sig när Fifa höll en presskonferens om vad de gör för folk med funktionsnedsättningar.

Han recenserade även hur (uselt) Europa hanterar de migranter som försöker ta sig in till kontinenten och avfärdade de senaste uppgifterna om falska supportrar som kan ha hyrts in av VM-arrangören som ”rasism”.

”Det vi européer har gjort de senaste 3 000 åren borde vi be om ursäkt för i 3 000 år innan vi ger moraliska lektioner till andra människor”, sade han.

Fifa-basens utspel får tuff kritik av fotbollsförbund i länder som Norge och Tyskland och sågas vid fotknölarna av flera svenska fotbollsjournalisterna på plats.

Expressens Noa Bachner kallar det ”en timslång hyperpolitisk, defensiv, inåtblickande, fladdrande och till slut helt obegriplig geggamoja” och menar att det är dags att någon stoppar Fifa-basen.

Aftonbladets Erik Niva menar att Infantino helt har tappat verklighetsuppfattningen. ”Vi står fortfarande här med tusentals oförklarade dödsfall i anslutning till den här VM-turneringen. Gianni Infantino rycker på axlarna, pekar med sitt finger. Jaha? Men ni då?” skriver han.

Fotbollskanalens Olof Lundh pekar på att han var en av många journalister som fick sina frågor bortstyrda under presskonferensen. ”Bara det att han knappt ger några presskonferenser och när det väl är dags är frågeställarna delvis kurerade och det är bara en fråga per person. Det är svårt att få till något ansvarsutkrävande där för de journalister som fick möjligheten”, skriver han om bristen på insyn i fotbollens mäktigaste organ.

Samtidigt rapporterar Reportrar utan gränser (RSF) att vittnesmålen från sportjournalister på plats i Qatar som är oroliga för att bli gripna blir allt fler.

Fler videos
Fler avsnitt