70 tjänster bort
på Bonnier Tidskrifter

10 maj, 2012

Erbjudande om avgångsvederlag kommer att gå ut till samtliga anställda på Bonnier Tidskrifter på måndag. Totalt ska 70 tjänster bort, varav ungefär hälften journalister.

Bonnier Tidskrifter presenterade på torsdagsmorgonen det aviserade sparpaketet för personalen. Innebörden är att 70 tjänster ska försvinna, varav ungefär hälften journalistiska tjänster. Det är cirka 15 procent av personalstyrkan.

Bakgrunden är ett snabbt tapp på både lösnummerförsäljningen och prenumerationerna under det senaste året.

– Det här gör vi för att kunna möta de strukturella förändringar och den ökade konkurrensen på tidskriftsmarknaden. Det har gått ganska fort det senaste året, säger Ulrika Saxon, VD på Bonnier Tidskrifter till Journalisten.

– Nedgången drabbar hela branschen och vid sidan av den strukturella förändringen att läsarna läser mer digitalt, har det kommit flera nya aktörer in på tidsskriftsmarknaden, bland annat kvällspressens bilagor och gratistidningar. Vi håller på med en omställning från magasinsfokus till varumärkesfokus, där varumärkena rymmer mer än bara en tidskrift. Det arbetet vill vi fortsätta med för att vara ett förlag i framkant som är lönsamt, säger Ulrika Saxon.

På måndag går ett erbjudande om avgångsvederlag ut till de anställda. Detaljerna i erbjudandet är okända.

– Jag hade önskat att man hade sett den här utvecklingen tidigare och därför hade kunnat minska på personalen i en rimligare takt. Men jag förstår att det har varit svårt. Vi har haft vinstmarginaler på tolv procent, och nu är plötsligt lönsamheten i fara. Det kan vara svårt för folk att förstå, säger Krister Berntsson, ordförande i journalistklubben på Bonnier Tidskrifter.

– Många är oroliga och fundersamma men en del hade nog förväntat sig ännu större besparingar.

– Vi har gått in i kris-”mode” på klubben nu och fördubblar vår fackliga tid fram till detta är avklarat, säger Krister Berntsson.

Om inte tillräckligt många nappar på erbjudandet om avgångsvederlag kan det bli fråga om uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Bonnier Tidskrifter har 500 anställda och hade 2011 en omsättning på 1,5 miljarder kronor. Bland de drygt 60 tidskrifterna som ges ut av Bonnier Tidskrifter finns Veckans Affärer, Resumé, Teknikens värld, Sköna hem, Amelia, Veckorevyn, Damernas värld, Vi föräldrar, Allt om Mat, Kamratposten och Icon.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies