Gå direkt till textinnehållet

Runt tio tjänster ska bort i SRs programledning 

Första steget i Sveriges Radios sparpaket på programenheten har nu genomförts. Runt tio tjänster i programledningen och nivån direkt under tas bort i den nya organisationen. 

Sveriges Radios ska spara 200-250 miljoner, 130-150 miljoner av dessa ska sparas på programenheten, alltså den del av bolaget där journalisterna jobbar. Som Journalisten tidigare berättat sker en omorganisation i sex steg där olika delar av programenheten ses över.

I den första delen av sparprogrammet ska chefspositionerna i den så kallade Programledningen ses över. Den delen av arbetet är klar, skriver Sofia Wadensjö Karén i ett blogginlägg.  

Omorganisationen innebär en minskning med sju till tio tjänster i ledande position, uppger SRs presschef Claes Bertilsson för Journalisten. Det exakta antalet är svårt att uppskatta då de två organisationerna inte är helt jämförbara, säger han. 

Annons Annons

– Vissa av rollerna finns redan idag, men flyttas upp eller ner i organisationen, det vill säga till eller från de här båda nivåerna. Därför är det svårt att säga ett exakt antal. Det beror helt enkelt lite på hur man räknar, säger han i en mejlkommentar. 

Omorganisationen innebär bland annat också att SR gör en tydlig uppdelning mellan poddarna och det linjära utbudet och skapar en division för riksnyheter och en för lokala nyheter, skriver Sofia Wadensjö Karén.

Så här ser programledningens nya organisation ut. 

Den nya chefsorganisationen innebär att nya roller ska tillsättas. Rekrytering kommer delvis ske internt men det ska också gå ut annonser för tjänster inom de närmaste dagarna, uppger Sofia Wadensjö Karén. 

SR har satt som mål att vara i hamn med sparåtgärderna den 1 april nästa år. Men fackklubben ställer sig tveksam till om det kommer att vara möjligt att hålla den tidsplanen.

Fler avsnitt
Fler videos