Gå direkt till textinnehållet

40 tjänster ska bort på Stampens redaktioner

Den övergripande förhandlingen om sparpaketet på Stampen Media är avslutad. Av totalt 95 tjänster som ska bort är 40 redaktionella varav 15 i Göteborg och Borås. ”Jag är helt säker på att vi kommer att klara den digitala transformationen”, säger vd Johan Hansson.

Det stora sparpaketet på Stampen Media har nu förhandlats på övergripande nivå. Varslet som lades tidigare i september låg på 100 tjänster, vilket Journalisten var först med att berätta.

Nu står det klart att det blir upp till 95 tjänster som försvinner, varav 40 redaktionella. Av dem kommer 15 tjänster att tas från Göteborg, Borås samt de gemensamma redigerings- och nyhetsnaven. 25 journalisttjänster ska försvinna från övriga regionala och lokala tidningar på Västkusten.

– Det här är förstås tråkiga nyheter att komma med, och det är många kollegor som påverkas. Men man måste särskilja det som är en konsekvens av lågkonjunkturen från det som är en konsekvens av digitaliseringen, och jag är helt övertygad om att vi kommer att klara den digitala transformationen, säger Stampen Medias vd Johan Hansson.

Annons Annons

Varför är du säker på det?
– För några år sedan var de helt digitala prenumerationsintäkterna på Göteborgs-Posten cirka 440 000 kronor per anställd journalist. Idag är den intäkten 1,1 miljoner kronor per journalist. I grunden är det de intäkterna som är viktiga eftersom de säkrar framtiden för journalistiken.

Så de digitala prenumerationsintäkterna täcker kostnaden för alla journalister?
– Ja, med råge. Sedan behövs det pengar till annat, bland annat teknik och utveckling.

Hur ska ni klara den digitala transformationen om ni skär ned med 40 redaktionella tjänster?
– Vi är väl medvetna om att vi behöver redaktionella resurser för att få prenumerationsintäkterna och vi har väldigt mycket fokus nu på vad vi ska kunna göra mindre av och samtidigt långsiktigt värna journalistiken.

Vad ska redaktionerna göra mindre av?
– Det kan jag inte gå in på nu, där måste det finnas diskussioner på varje enskild tidning. Förhandlingarna fortsätter och jag vill inte föregripa dem.

GP har en redaktion i Stockholm, kommer den att finnas kvar?
– Vi kommer att ha fortsatt bevakning från Stockholm.

Fler avsnitt
Fler videos