49 journalister togs av regimen under ett dygn i Belarus

14 oktober, 2020

Minst 49 journalister blev omhändertagna mellan den 11 och 12 oktober i Belarus, medan de arbetade med att bevaka protesterna i landet.

Åtminstone tre av journalisterna hålls fortfarande i fångenskap av myndigheterna. Totalt sitter nu åtta journalister omhändertagna av regimen, enligt Belarusian Association of Journalists (BAJ).

En av de åtta journalisterna blev ”oförklarligt dömd igen” för nya brott den 11 oktober, när hon egentligen skulle ha blivit frisläppt, skriver Committe to protect journalists. De uppmanar nu myndigheterna att genast släppa journalisterna och sluta att trakassera yrkeskåren.

För 16 av de 49 journalisterna väntar åtal för att antingen ha vägrat lyda polisens order eller för att ha deltagit i olagliga protester, eller för både och.

Enligt BAJ har över 400 journalister blivit omhändertagna, trakasserade, eller åtalade för olika typer av brott sedan början av året.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av JohanL ons, 2020-10-14 22:17
Vad betyder ”omhändertagna” i rubrik och bröd i det här sammanhanget? • När jag läser texten får jag en känsla av att de är ”gripna”, kanske ”arresterade” i juridisk mening, ”tillfångatagna”, fängslade eller något annat som mer hör till det övergrepp som det faktiskt är. • ”Omhändertagna” känns mer som att de är ”räddade”, ”tagna till en säkrare plats” eller något annat som jag kopplar det ordet till. • Kanske en fråga om personlig ord-känsla, men det låter onekligen lite knepigt ... Vi pratar trots allt om en repressiv diktatur. /J
Inlagt av Helena Giertta tors, 2020-10-15 08:56
Hej, du har rätt det finns en språklig glidning där. Vi ändrar rubriken.
Inlagt av JohanL mån, 2020-10-19 16:56
Varför bara rubriken – den språkliga glidningen är väl (?) lika stor i ingress och bröd, som den är i rubriken. En tanke bara ... Mvh/J

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies