Gå direkt till textinnehållet

Lugnt när stämning mot Expo-reporter togs upp i tingsrätten

Den så kallade Förtalsombudsmannen har stämt Expos reporter Morgan Finnsiö för förtal. Under tisdagsmorgonen inleddes förhandlingarna, men utan den upptrissade och kaotiska stämningen som vid tidigare uppmärksammade förhandlingar. 

Skillnaden var slående. Istället för en uppsjö av reportrar från alternativmedier och från flera riksredaktioner och personer som stödjer den stämde, ekar korridoren utanför rättsal 15 på tingsrätten i Stockholm i stort sett tom. Två reportrar från Dagens ETC och en juridiskt intresserad person är de enda som letat sig hit för att lyssna på förhandlingen. Inte ens ”Förtalsombudsmannen” själv, Christian Peterson, var fysiskt närvarande utan deltog via länk. 

”Förtalsombudsmannen” är ett projekt som 21-årige Christian Peterson driver och där han agerar ombud för personer som anser sig blivit förtalade. Många menar att det rör sig om ett försök att tysta journalister och opinionsbildare, något Christian Peterson tillbakavisar.

Mest uppmärksamhet har en stämning av journalisten och opinionsbildaren Mathias Wåg fått, för att han pekat ut en person som nazist. Det var vid den rättegången som det blev stökigt. Mathias Wåg vann tidigare i år den processen.

Annons Annons

Dagens ärende handlar om att Christian Peterson själv stämt Expos reporter Morgan Finnsiö för ett twitterinlägg. Christian Peterson delade en länk till en artikel som tidningen Svensk Historia skrivit om den svenska kolonin Sant-Barthélemy med en emoji med hjärtögon. Morgan Finnsiö delade den vidare med texten ”Säg att du hatar svarta utan att säga att du hatar svarta”. Christian Peterson vill ha 20 000 kronor i skadestånd. Nu är det alltså upp till tingsrätten att avgöra om det var förtal. 

Den tilltalade, Morgan Finnsiö, representerades av Journalistförbundets jurist Olle Wilöf. 

– Förhandlingen i tingsrätten var lugn och sansad, säger han. 

Datum för huvudförhandling i stämningen har satts till sista veckan i april nästa år. Det ska innan dess avgöras om det ska vara ordinärt eller förenklat tvistemål.

– Det handlar om rättegångskostnader. Förtalsombudsmannens arbete bygger ju mycket på att inte exponeras för de kostnaderna, och så blir det vid förenklade tvistemål. Vi tycker att det ska vara ett ordinärt tvistemål här, även om stämningen är på ett lågt belopp. 

I ett liknande fall, där komikern Bianca Meyer stämts av Christian Peterson har tingsrätten beslutat att det ska vara just ett förenklat tvistemål. Det beslutet har överklagats av Bianca Meyers ombud till Högsta domstolen, där det nu undersöks om fallet ska få prövningstillstånd. 

Fler avsnitt
Fler videos