Gå direkt till textinnehållet

20 tjänster bort på Expressen: ”Helt uppåt väggarna”, menar klubbordföranden

Nu är det klart att sparåtgärderna på Expressen leder till att 20 tjänster ska bort på tidningens redaktioner. Journalistklubben är kritiska till ledningens strategi som handlar om att spara sig till vinst. Chefredaktören har en annan syn på saken.

I slutet av november avslöjade Journalisten att Expressen ska spara cirka 20 miljoner kronor på 2023 års budget. I ett stormöte på onsdagen berättade ledningen att det bland annat handlar om att 20 av 215 journalisttjänster ska bort. Vilka tjänster det handlar om, eller vilka redaktioner som drabbas, specifieras inte.

Journalistklubbens ordförande på Expressen, Jan Spångberg, är kritisk till beslutet.

– Vi tycker det här är helt uppåt väggarna, att man prioriterar lönsamheten före journalistiken i det läge vi är nu. Att spara sig till vinst är något som man historiskt har sett ofta leder till en nedåtgående spiral, tar vi bort 20 tjänster nu så blir det svårare att göra bra journalistik i den omfattning vi vill. Då kommer publiken tycka att vi blir tunnare, säger Jan Spångberg. 

Annons Annons

Hur skulle du beskriva stämningen idag?
– Naturligtvis är det ingen som är glad att det förvinner arbetskamrater, säger Jan Spångberg.

Förhandlingarna med tidningsledningen börjar om en och en halv vecka.

Enligt Expressens chefredaktör Klas Granström kommer sparåtgärderna inte att påverka kvaliteten.
– Naturligtvis är det så att färre journalister inte kan göra samma jobb, det är inte heller det som är planen. Vi ska inte göra exakt samma sak, vi behöver prioritera vilka ämnen vi bevakar, mängden, och hur vi gör det. Vår ambition är att höja kvaliteten, säger han.

Klart är att det på tv-redaktionen väntar en omorganisation. Bland annat ska man se över produktionen av live-tv och video.
– Det handlar om ett förändrat arbetssätt kring hur vi producerar video, där volymen live-tv har minskat till följd av att vi gör mer nyhetsklipp och innehåll som inte är live. Vi vill skynda på den utvecklingen eftersom vi ser att det leder till mer tv-tittande. Omorganisationen på tv i Stockholm handlar om att fördela om videoresurserna, säger Klas Granström 

Kan du säga något om var ni ska ta de 20 tjänsterna ifrån? 
– Det är en diskussion vi ska ha nu med klubbarna och organisationen. Budskapet är att vi gör förändringar på GT, Expressen och Kvällsposten, mer kan jag inte säga, fortsätter Granström.

Klas Granström, chefredaktör på tidningen.

Precis som tidigare valde ledningen att sända gårdagens stormöte live via Youtube för att medarbetare utanför Stockholm skulle kunna delta.

Länken till sändningarna hamnade dock utanför huset, vilket gjorde att andra kunde ta del av informationen om nedskärningarna i realtid. Något som bland annat Aftonbladet-profilen Oisín Cantwell reagerade över på Twitter.
– Grundinställningen från klubben är att interna möten ska vara interna, och hur länken slank ut i offentligheten vet vi inte. Jag skulle inte säga att folk är upprörda över det, men det är klart att det ska hållas internt, menar Jan Spångberg. 

Klas Granström anser inte att det är ett problem.
– Vi sänder alltid på Youtube, även om sändningen är för internt bruk. Nu kom länken utanför huset och därmed var det fler som hade möjligheten att titta, men det är inget problem. Den information vi ger medarbetarna på ett stormöte är officiell.

Ambitionen från ledningen är att den nya organisationen ska vara igång i april.

Fler avsnitt
Fler videos