Gå direkt till textinnehållet

Realtid förlikar efter SLAPP-stämningen och får kritik: ”Högst märkligt och mycket beklagligt” menar RSF

UPPDATERAD. Realtid har förlikats med finansmannen Svante Kumlin vilket bland annat innebär att de ber om ursäkt till honom i anslutning till tre av artiklarna. Beslutet får skarp kritik av Utgivarna och Reportrar utan gränser, som menar att tidningen lägger sig platt.

De två reportrarna som tillsammans med chefredaktören stämdes på 13 miljoner pund väljer nu att avsluta samarbetet med Realtid.

Journalisten har i flera artiklar rapporterat om det så kallade SLAPP-målet mot Realtid som rullades upp 2020. Stora delar av den förtalsstämning som riktades mot tre av tidningen Realtids journalister skrevs senare av, men den svenske affärsmannen Svante Kumlin fick klartecken att stämma Realtid för förtal i en domstol i Storbritannien.

Nu har Realtid valt att förlikas med Svante Kumlin, berättar de på sajten.

Annons Annons

Uppgörelsen innebär att Svante Kumlin betalar delar av Realtids advokatkostnader medan Realtid publicerar en ursäkt till honom i anslutning till tre av artiklarna (se nedan).

Chefredaktören Camilla Jonsson vill inte kommentera beslutet till Journalisten. I ett uttalande uppger hon att man efter en två år lång rättstvist ser fram emot att återgå med fullt fokus till uppdraget.

Såväl Utgivarna som RSF kritiserar Realtids beslut.

– Vi anser att agerandet från Realtids styrelse och vd:s sida är högst märkligt och mycket beklagligt. I stället för att ta strid för tidningens publiceringar, journalistiska granskningar, sina frilansreportrar och publicistiska beslut fattade av ansvarig utgivare väljer man att lägga sig platt för den företagare man granskat, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige till Journalisten.

RSF menar att det här är en väg som riskerar att tysta medier och journalister som granskar företag och näringsliv framöver.

– Vem vill riskera att publicera ursäkter som helt underminerar seriös journalistisk granskning? Realtids agerande är ett lågvattenmärke för pressfriheten och dörren för framtida SLAPP-fall i Sverige är vidöppen, fortsätter Erik Halkjaer. 

Även Utgivarnas ordförande Thomas Mattsson är kritisk till Realtids agerande.

– Realtid har som bolag, tycker jag, en skyldighet att stå upp för sin verksamhet. Stötta chefredaktör och journalister. Anlita juridisk expertis. Försvara sina publiceringar och, ytterst, den svenska tryckfriheten, säger Thomas Mattsson.

– Nu har Realtid valt att förlika utan att behöva avpublicera eller ens ändra något i de avslöjande reportagen från 2020, vilket ju förstås antyder att det som publicerades var korrekt men att det är för dyrt att fortsätta att hävda det. Här tycker jag synd om medarbetarna, företaget Realtid har inte tagit sitt ansvar, fortsätter han.

Samtidigt skickar Thomas Mattsson en skopa kritik mot de medieföretag som inte engagerat sig i fallet:

– Svenska medieföretag bör idag också självkritiskt ställa sig frågan om engagemanget för Realtid och dess journalister var stort nog här. Utgivarna, Svenska journalistförbundet, Reportrar utan gränser och Tidningsutgivarna har protesterat mot stämningen. Men det var få utgivare som skrev krönikor till Realtids försvar och jag kan inte erinra mig några egentliga granskningar av affärsmannen Svante Kumlin, som stämde Realtid, i andra medier?

Frilansreportern Per Agerman, som tillsammans med reporterkollegan Annelie Östlund stämdes i en domstol i London, säger till Journalisten att han gärna hade sett att målet hade prövats i domstol.

– Jag hade gärna sett att målet hade prövats i sak i domstol men nu blev det en förlikning. För oss som reportrar är det viktigast att artiklarna förblir publicerade och utan att innehållet ändrats, det är det vi har slagits för under två år, säger Per Agerman.

Både Per Agerman och Annelie Östlund har bestämt sig för att inte jobba vidare med Realtid. 

– Nu när rättsprocessen är över kommer vi avsluta vårt samarbete med Realtid för att i stället arbeta med egna projekt och andra uppdragsgivare, säger Per Agerman.

En talesperson för Svante Kumlin uppger att de är nöjda med uppgörelsen.

Fler avsnitt
Fler videos