FOTO: Tor Johnsson

Elva tjänster
bort på UNT

9 mars, 2016

Ännu en omorganisation är på gång på Upsala Nya Tidning. Den här gången försvinner elva tjänster då bland annat redigeringen försvinner till navet i Norrköping.

UNT står inför ännu en omorganisation och sparpaket och på ett möte tidigare i dag har chefredaktören Charlotta Friborg informerat redaktionen om läget.  

– Det är en stor omorganisation vi gör på redaktionen när vi organiserar oss efter print och online, vi har tillsatt chefer för print som blir Roger Berglund och onlinechef som blir Jens Pettersson. Deras uppdrag blir att hela tiden driva utvecklingen framåt. Inkomsterna från print är vår ryggrad och trygghet men samtidigt måste man orka investera i online som växer snabbt just nu. Det här är ett sätt för oss att orka med både och, säger Charlotta Friborg.

Redigeringen flyttar alltså till NT-husets nav i Norrköping. Inne i UNT-huset blir bara en redigeringstjänst kvar när man går från sex redigerare till en.

– Det är den stora förändringen här och det är tufft att göra besparingar, säger Friborg.

Jämfört med årsskiftet bantar UNT totalt 11 tjänster. Förutom de fem redigerarna ska man gå från fem till tre tjänster på TV. Sen ska tjänster även bort på bildavdelningen.

– Vi skjuter samtidigt till mer webbreporterkraft och fler personer som ska utveckla webben. Vi fördubblar medarbetarantalet på webben från 7 till 15 tjänster.

Hur mycket pengar ska man spara i och med detta?

– Vi ska spara ungefär tio miljoner per år.

Hur skulle du beskriva stämningen på mötet?

– Vi har pratat rätt mycket om det så det är nog ingen chock, men det är många som nu ska fundera om man ska göra något annat. Folk vet vilket läge tidningen är i och redaktionen är full av kloka och konstruktiva människor som har jobbat fantastiskt hårt.

Har det gått ut erbjudande om avgångsvederlag i och med detta till medarbetare?

– Ja, vi har sådana samtal igång. 

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies