Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Axel Andén
Chefredaktör och ansvarig utgivare

Myndigheten som gjorde sig omöjlig

LEDARE Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, är en relativt nystartad myndighet som visade sig vara sämst när det gäller.

När myndigheten, som ska värna demokratin genom att bekämpa desinformation och trollfabrikers påverkan, ställdes inför det största avslöjandet av en sådan verksamhet någonsin i Sverige, valde den att ställa sig på trollarnas och desinformatörernas sida.

När TV4:s Kalla fakta avslöjade att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning drev en trollfabrik med anonyma konton agerade myndigheten snabbt och resolut – med att anmäla TV4 till Granskningsnämnden. I en anmälan skriven i ett mycket upptrissat tonläge påstod myndigheten bland annat att Kalla fakta ”vilseleder tittare”, att publiceringen var i ”uppenbar strid mot gällande medieetik” och krävde att delar av programmet skulle tas bort, vilket skulle innebära verklig censur. Anledningen var att Kalla fakta citerat myndighetens företrädare när de uttalar sig om begrepp som troll och desinformation och att det var i fel sammanhang eftersom MPF bara sysslar med utländsk påverkan. Som om definitionerna skulle mildras för att det är en inhemsk aktör som ligger bakom. Dessutom är det svårt att dra en sådan skarp gräns eftersom utländska aktörer ofta jobbar genom bulvaner som redan verkar i landet.

Olyckligtvis valde många medier att rapportera okritiskt om detta, myndighetens anmälan tillmättes stor tyngd och spanns flitigt av SD för att sänka Kalla faktas granskning. Journalisten var ett av få medier som ställde kritiska frågor om denna anmälan redan från början, och sedan har rapporteringen tippat åt det hållet. Myndigheten har backat från en del av sina anklagelser och dragit tillbaka kravet på att Granskningsnämnden ska tvinga TV4 att ta bort delar av programmet.

En myndighet ska inte bete sig som en grupp kränkta nätkrigare, om den är missnöjd med en publicering ska den agera lugnt, formellt och med korrekta åtgärder. Den som vill anmäla en publicering till Granskningsnämnden har tre månader på sig, varför var det så bråttom?

Den viktigaste bundsförvanten för den som vill bekämpa desinformation är de etablerade medierna, men MPF kommer att ha en lång uppförsbacke om den vill återvinna förtroendet bland dem. Vad är då alternativet? Att bli nyttiga idioter i alternativmediernas landskap där desinformation och konspirationer är legio? De ledande företrädarna har uppvisat sådana tendenser, bland annat har generaldirektören Magnus Hjort poddat med alternativmediet Epoch Times och stabschefen Mikael Tofvesson har gillat meddelanden om att DNs chefredaktör Peter Wolodarski ägnar sig åt vänsteraktivism och borde avgå. Ska MPF vara en alternativmyndighet, utsedd av regeringen för att trolla trollbekämpningen?

Fler avsnitt
Fler videos