
Hög MPF-chef gav stöd till krav på Wolodarskis avgång
Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) drar tillbaka censurkravet i sin GRN-anmälan mot TV4s Kalla fakta, och ändrar även andra formuleringar. Samtidigt väcks frågetecken kring MPFs stabschef Mikael Tofvessons agerande på X, där han gillat inlägg som beskriver DNs chefredaktör Peter Wolodarski som "vänsteraktivist" och som kräver hans avgång.
MPFs generaldirektör Magnus Hjort hamnade i blåsväder när han i högt tonläge anmälde Kalla faktas SD-avslöjande till Granskningsnämnden för att tidigare uttalanden från två av myndighetens medarbetare använts i ett kollage i programmet. I anmälan ville Hjort att Granskningsnämnden skulle ålägga TV4 att ta bort ljud- och videoklippen med MPF-företrädare. Granskningsnämnden saknar dock mandat att censurera publiceringar och generaldirektören har fått omfattande kritik från jurister och publicister.
Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski krävde i en krönika i helgen Magnus Hjorts avgång. Juristen Mårten Schultz menar i en krönika i Svenska Dagbladet att det är ”direkt olämpligt av en myndighetsföreträdare att framställa ett sådant yrkande och det är särskilt olämpligt när det framförs av en myndighet som har till syfte att värna den svenska demokratin”.
På tisdagen meddelade Magnus Hjort att han ska korrigera formuleringar som han menar är ”olyckliga” i anmälan, att det gått för fort när anmälan skrevs och att de brustit i sin kvalitetssäkring.
I den korrigerade anmälan som nu har publicerats på MPFs hemsida har samtliga nedvärderande omdömen om TV4 strukits. Det står till exempel inte längre att TV4 ”vilseleder tittare”, eller att publiceringen skulle vara i ”uppenbar strid mot gällande medieetik”. Kravet på att Granskningsnämnden ska tvinga TV4 att radera innehåll är också borttaget.
Trots ändringarna kvarstår kritik mot Magnus Hjort. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kräver i en artikel i DN Kulturdebatt att regeringen sparkar Hjort.
När Journalisten förra veckan intervjuade Mikael Östlund, pressansvarig på MPF, försvarade han formuleringarna som nu är ändrade och förnekade att det handlade om censur när en statlig myndighet tvingar ett oberoende medium att ta bort saker i en pågående publicering.
Journalisten har sökt Mikael Östlund för en ny intervju, men han är inte i tjänst denna vecka.
Samtidigt som kritiken mot generaldirektör Magnus Hjort rasat i spalterna har frågor väckts rörande MPFs stabschef och ställföreträdande myndighetschef Mikael Tofvessons agerande i sociala medier. På X har Tofvesson gillat inlägg som kritiserar DNs chefredaktör Peter Woldarskis krönika om MPF. I ett av inläggen krävs Wolodarskis avgång, i ett annat beskrivs han som ”vänsteraktivist”. Några av inläggen han gillat:
I ett inlägg på X försvarar sig Mikael Tofvesson:
”Ser att det analyseras och kommenteras vad jag säger och gör här på X. Några är t o m otrevliga och några är bara konspiratoriska. Jag har tydligt deklarerat att jag uttalar mig här som privatperson. Även statsanställda har yttrandefrihet. Skilj på sak & person.”
Gilla-markeringarna som Tofvesson har gjort har väckt kritik, från bland andra Jonathan Leman på Expo, som menar att det är ”anmärkningsvärt”. En privatperson har också anmält Tofvessons agerande till Justitiekanslern.
Journalisten har sökt Mikael Tofvesson, men han är enligt MPFs pressavdelning inte tillgänglig den här veckan.
”Myndighetens ståndpunkt är att myndighetens kommunikation sker genom myndighetens kanaler. MPF svarar inte för medarbetares privata åsiktsyttringar utanför tjänsten”, skriver MPFs pressavdelning i ett mejl till Journalisten.
Journalisten har mejlat tre frågor till Mikael Tofvesson, mot bakgrund av att hans privata yttranden kan påverka bilden av MPF eftersom han är myndighetsföreträdare och yttrandena rör MPF. Mikael Tofvesson har ännu inte svarat.
Johannes Nesser har i dag torsdag gjort ett fenomenalt jobb om clownerna på MPF. All aktning! MPF är alltså en myndighet i vars händer vi lagt skydd av vår demokrati. Och MPF-mannen, som kommenterar på X, säger att han kommenterar som ”privatperson”. Håll i hatten, bästa läsare!
Håller verkligen med Jan Mosander. Håll i hatten, Sverige har blivit fantastiskt.