Gå direkt till textinnehållet
Magnus Hjort, generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar.
Foto: Peter Phillips

Regeringskansliet kände till MPFs krav på Kalla fakta

Regeringskansliet fick information på förhand om att Myndigheten för psykologiskt försvar skulle kräva att TV4 klippte bort myndighetens experter ur Kalla fakta-programmen om Sverigedemokraternas anonyma konton. Det avslöjar Altinget.

Regeringskansliet fick på förhand information om att Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, avsåg att agera på hur myndighetens experter citerades i Kalla faktas ”Undercover i trollfabriken” , det visar mejl som Altinget tagit del av.

MPFs beslut att anmäla TV4 till granskningsnämnden har kritiserats hårt och myndigheten har backat från vissa delar av anmälan.  MPFs generaldirektör Magnus Hjort har i en intervju med DN sagt att myndighetens anmälan ”inte diskuterats överhuvudtaget” med regeringen, företrädare för regeringen eller något politiskt parti.

Myndigheten har återkommande möten med Regeringskansliet om säkerhetsläget och det var i samband med ett sådant, som hölls dagen efter att första delen i Kalla faktas avslöjande sänts, som en skriftlig redogörelse skickades till en tjänsteman på försvarsdepartementet. I mejlet skriver myndigheten, enligt Altinget, att TV4s användning av experternas citat är oetiskt och oacceptabelt:

”MPF kommer att agera, men vi har inte fattat beslut om hur än. Ytterst anmälan till medieombudsmannen, men som minimum kräva av TV4 att ljudklippen tas bort”, skriver MPF i mejlet som skickats den 8 maj.

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin, M, har på en fråga från S-riksdagsledamoten Denis Begic svarat nekande på frågan om det förekommit någon dialog mellan honom och MPF: ”Myndigheten informerade Regeringskansliet att den avsåg agera med anledning av programmet, men att något beslut om hur det skulle ske inte var fattat”, svarade han, enligt Altinget.

Men i mejlet till försvarsdepartementet, som Altinget tagit del av, framkommer att MPF ”som minimum” ska kräva att ljudklippen tas bort.

Som en följd av Altingets avslöjande kommer Socialdemokraterna nu att KU-anmäla Carl-Oskar Bohlin, rapporterar DN på onsdagen.

– Vi vill att man kartlägger all kommunikation som varit mellan myndigheten och departementet, säger Morgan Johansson (S) till DN.

 

Fler avsnitt
Fler videos