Gå direkt till textinnehållet
Anne Lagercrantz.
Foto: Tor Johnsson

Utgivarna ska hålla möte med MPFs GD

Utgivarna och Myndigheten för psykologiskt förvars generaldirektör Magnus Hjort ska ha ett möte efter anmälan mot Kalla fakta till granskningsnämnden. ”Vi ser MPF:s anmälan av Kalla fakta som märklig och okunnig”, säger Anne Lagercrantz, ordförande för Utgivarna.

Efter att Myndigheten för psykologiskt förvar, MPF, anmält Kalla faktas granskning av SDs kommunikationsavdelning till granskningsnämnden har kritiken varit stark. Nu ska generaldirektören Magnus Hjort ha ett möte med organisationen Utgivarna, som representerar Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4. Det bekräftar Utgivarnas ordförande Anne Lagercrantz i ett mejl till Journalisten.

”Vi har i Utgivarna följt rapporteringen kring MPF:s anmälan av Kalla faktas program, och skulle gärna ses. Inte för att prata om programmet i sig, utan för att diskutera principiella frågor som Utgivarna driver om medieetik och oberoende. Vi är så klart också nyfikna på MPF och ert uppdrag. På samma sätt har vi tidigare träffat bland annat Mediemyndighetens GD och vi träffar också regelbundet rikspolischefen, Säpochefen och riksåklagaren”, står det i inbjudan från Utgivarna.

Ett möte ska nu hållas i slutet av veckan.

– Det är självklart fritt för alla att anmäla program till granskningsnämnden och vi recenserar från Utgivarna varken enskilda program eller GRN:s bedömning. Däremot värnar vi fria mediers oberoende från myndigheters utspel och ingripande, och vi ser MPF:s anmälan av Kalla fakta som märklig och okunnig. Vi begärde förra veckan ett möte med Magnus Hjort för att principiellt resonera om medieetik och oberoende. Vi har nu fått besked om att han tar emot oss och ser fram emot det mötet, säger Anne Lagercrantz i ett mejl till Journalisten.

Kommentarer

Ett svar till ”Utgivarna ska hålla möte med MPFs GD”

  1. Det är sant att det var en rejäl miss från myndigheten att inte informera sig om att Granskningsnämnden inte kan förelägga ett mediehus att censurera innehåll, vare sig på förhand eller i efterhand. Frånsett det måste en myndighet som anser sig osakligt behandlad ha rätt att anmäla ett program inom ramen för sin egen myndighets verksamhet. Granskningsnämnden prövar anmälan på samma sätt som om den kom från en privatperson och det är ingen vild gissning att nämnden kommer fria inslaget i det här fallet.

    Att medvetet misstänkliggöra myndigheten utifrån en enskild process är lågt av Utgivarna. Med samma resonemang skulle man kunna hävda att Utgivarna nu i stället försöker påverka en enskild myndighet. Det är dock på riktigt allvarligt att Utgivarna lägger sig i en enskild process. Utgivarna borde helt enkelt vänta tills efter Granskningsnämnden har fattat sitt beslut. Snart kanske även privatpersoner kan vänta sig inbjudningar till tillrättavisande möten med Utgivarna.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Senaste numret

Fler avsnitt