Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Jobbigt att bli granskad

När vi nu granskar Frilans Riks, fullföljer vi en del av det uppdrag vi har, nämligen att granska Journalistförbundet och dess organisation och kansli.

Det har uppenbarligen varit en jobbig process för styrelserna för Frilans Riks och Mälardalens styrelse. Båda dessa har skrivit debattartiklar innan de kunnat läsa hela den publicerade texten, bland annat med krav på hur deras inlägg ska hanteras. Mälardalens styrelse skriver bland annat att ”Mälardalens frilansklubb är en demokratiskt styrd sektion och vi välkomnar granskning och kritik. Men det ligger i allas vårt intresse att den är saklig, konstruktiv och syftar till att stärka oss som organisation.” En ganska typisk invändning som känns igen från andra organisationer som granskats. Men självklart granskar vi inte i syfte att stärka organisationen. Det vore helt absurt. Vårt syfte är snarare att ta fram sånt som andra vill dölja. Intressant är att båda inläggen i princip går ut på att berätta att det de gör är rätt, eftersom ingen på årsmötena framfört någon kritik, och att de följer de riktlinjer de fått från förbundsstyrelsen. 

Flera i vår granskning säger också samma sak, nämligen att Frilans Riks gör precis det man ska, och att enda problemet är att de har för lite pengar. Men en demokratisk rörelse lyssnar även på de som är kritiska. Det är så man tänker att en demokrati utvecklas.

I granskningen är det många som inte håller med om att Frilans Riks ägnar sig åt rätt saker, utan tycker att det frilansfackliga arbetet skulle kunna organiseras på ett annat sätt. En stor del av de pengar som Frilans Riks förfogar över, verksamhetsbidrag från förbundet och medlemsavgifter, går till arvoden, hälften går till arvoden för styrelsen. En del tycker även här att det är precis som det ska vara, andra önskar att man skulle kunna få mer verksamhet för pengarna. Några menar att författarkvällar inte är sådant man borde ägna sig åt, men återigen, en del är helt nöjda med det.  Att vi tar upp kritik mot en så betydelsefull del av Journalistförbundet är inte bara bra, det är bland annat därför tidningen finns. 

Annons Annons

Gert Lundstedt, ordförande i Frilans Riks, tillika ordförande för Yrkesetiska nämnden, har vid ett tillfälle använt maktspråk mot vår reporter. Han menade i en mejlkonversation att Johannes Nesser betett sig yrkesetiskt illa, då han delade med sig av citat från sin intervju med Gert Lundstedt till en annan reporter på Journalisten i samband med en nyhetsartikel. Det är ett fullkomligt normalt och självklart beteende på en liten redaktion. 

Varför ordföranden för Yrkesetiska nämnden påstår att vår reporter betett sig yrkesetiskt illa kan man bara spekulera i. Men otrevligt är det hursomhelst. 

Jag har förståelse för att en granskning är jobbig. Men vi kommer fortsätta ha koll på med vad och hur Frilans Riks jobbar, likaväl som vi fortsätter hålla koll på hela förbundet och dess kansli. För det är vårt jobb.

 

LEDARSTICK

Journalisten vann!

Journalisten vann European Magazine Award i kategorin specialintressen där ”enastående magasin för ett specifikt område” kan vinna. I juryn sitter redaktörer och tidningsmakare från bland annat Tyskland, Nederländerna, Storbritannien. Vi är glada och stolta över utmärkelsen. 
 

Trist i Örebro

I Örebro, ja i hela Medie­sverige närdes en förhoppning om att ett överklagande om utlämnande av mejl skulle stärka offentlighetsprincipen. För nästan ett år sedan begärde NA ut mejl som skulle bringa klarhet i hur kommunen agerat under coronapandemins inledning. Det skulle ha stärkt insynen i våra kommuner och myndigheter. Tyvärr beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att inte ta upp frågan. Vår serie om den vittrande demokratin ger tydliga signaler om att vi måste agera mot försämringarna.
 

Makalösa fällningar

I senaste Journalistenpodden diskuterar Ola Sigvard­sson och jag bland annat ett häpnadsväckande övertramp ur pressetiskt hänseende. 
 

Fler avsnitt
Fler videos