Gå direkt till textinnehållet

Granskad företagare planerade att ödelägga SVT-reporterns familjeekonomi

Juristbyrån Rives grundare planerade 2019 att ödelägga SVT-reportern Nils Pejryds familjeekonomi och gav sig på hans hustrus företag. ”Hade jag fått reda på det då hade jag blivit väldigt rädd”, säger Nils Pejryd.

Idag sänder SVT Dokument inifrån den första delen av dokumentären Skamlös som handlar om juristfirman Rive och dess grundare Richard Olsson.

Dokumentärredaktionen har via flera källor fått tag på interna inspelade telefonsamtal mellan anställda på Rive, och i ett av dem, från 2019, uppger Olsson att han ska ödelägga SVT-reportern Nils Pejryds familjeekonomi, efter ett inslag om Rive som Nils Pejryd gjorde för SVTs dåvarande konsumentmagasin Plus.

I telefonsamtalet säger Rives grundare Richard Olsson till en annan medarbetare på juridikbyrån:

Annons Annons

”Nils Pejryd … han har fuckat med mitt bolag och inom loppet av ett år kan vi gärna ha den här dialogen igen så kan jag visa hur det gick för dem. […] De har också nyligen köpt ett hus – ett litet skithus faktiskt. Jag kommer inte att göra någonting som inte är tillåtet. Men jag har tagit en halv miljon av privata pengar för att göra dem fullständigt fattiga inom loppet av ett år. Jag har betalat och det kommer att ske.”

I telefonsamtalet nämner också Richard Olsson Nils Pejryds hustru Zannas bolag Sisters in law som säljer brudklänningar.

Dokument inifrån kan visa att Olsson skred till verket med sina planer. Sisters in law fick motta flera falska recensioner från olika fejkade Googlekonton med lögner om att klänningar inte levererats och påstådda oegentligheter i bolaget.

– Vi förstod inte att de falska recensionerna hängde ihop med mitt inslag förrän långt senare när Dokument inifrån fick tillgång till de inspelade samtalen, berättar Nils Pejryd för Journalisten.

Har ni förlorat ekonomiskt på det?
– Det är möjligt och till och med troligt att hon tappade några kunder på det, men det är svårt att veta säkert. Hennes företag har klarat sig bra.

Hur kändes det när du fick veta att de falska recensionerna var kopplade till din granskning?
– Jag kände framför allt en stor ilska över att han gett sig på min fru. Hon är egenföretagare och hon har absolut ingenting med det här att göra. Samtidigt var det något löjligt över det – han hade satt sig framför datorn och skulle ”hämnas” på mig genom att ge dåliga recensioner till min frus företag. Det är något skrattretande och fånigt över det.

Blev du inte orolig?
– Jo, jag kände en viss oro men det hade gått så pass lång tid och vår privatekonomi hade inte ödelagts ”inom loppet av ett år” som han påstått, så jag kände mig inte skräckslagen. Däremot var det olustigt; någon som jag har granskat har gett sig på min frus bolag, det är obehagligt.

Hur tror du att du hade reagerat om du fått reda på hans planer redan 2019?
– Då hade det varit en helt annan sak. Hade jag fått reda på det då hade jag blivit väldigt rädd. Han påstod att han lagt ned en halv miljon på att ödelägga vår familjeekonomi och nämnde vårt hus. Den tolkning jag gör nu av det han sade till sin chefskollega i telefon var att han i första hand ville skrämma kollegan. Jag vet efter samtal med personer runt honom att folk var rädda för honom, att han försökte skrämma personer på det här sättet. Men det visste jag inte då, säger Nils Pejryd.

Fler avsnitt
Fler videos