FOTO: Tor Johnsson

Lärarförbundet förvägrar oss dialog

14 mars, 2018

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT/ Lärarförbundets ledning förvägrar oss dialog om den kommunikationsplan som förbundet vill införa. Det är olyckligt och riskerar att få större konsekvenser än vad Lärarförbundet antagligen inser.

Tänk dig att en kommun eller SKL fastställde en plan över skolverksamhet. En plan som utmanade både skollagar och läroplaner. Då är det rimligt att lärarnas fackliga organisationer skulle tänkas ha synpunkter. Att Lärarförbundet skulle vilja diskutera förslaget utifrån medlemmarnas yrkesroller. Inget konstigt med det. Om då kommunen eller SKL i detta hypotetiska exempel skulle vägra Lärarförbundet en dialog skulle det nog leda till ett högt tonläge från fackförbundet. Och övriga svenska fackförbund skulle nog ställa sig bakom Lärarförbundet i deras rätt att få diskutera yrkesfrågor som berör deras medlemmars vardag.

Nu har emellertid just detta hänt, men det handlar inte om en kommun eller SKL. Det handlar om Lärarförbundet. Den kommunikationsplan som förbundet nu vill införa utmanar till synes strukturen för hur vi anser att redaktionell integritet ska organiseras utifrån grundlag och pressetik. För att utreda om denna risk föreligger har vi därför bett om ett möte mellan vår yttrandefrihetsjurist och Lärarförbundets kansliledning. På så vis blir det lättare för oss att förstå om och i så fall hur förbundets tankar rimmar med våra riktlinjer för organisationstidningar. Med tanke på att vi är två systerförbund som båda sätter professionsfrågor högt på dagordningen utgick vi från att denna önskan var odramatisk.

Lärarförbundets ledning har emellertid nu gjort väldigt tydligt att vi inte är önskade. En dialog har helt enkelt förvägrats oss. Det är naturligtvis olyckligt om det här aktuella fallet får en icke tillfredställande lösning, men beslutet riskerar dessutom att få större konsekvenser än vad Lärarförbundet antagligen inser.

Om inte ett fackförbund ser värdet av en dialog med yrkesförbund i frågor som är direkt avgörande för medlemmars yrkesutövning, hur ska vi då förvänta oss att övriga arbetsmarknaden visar den förståelsen?

Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Anna-Mi Wendel tors, 2018-03-15 13:19

Vi har en väldigt duktig yttrandefrihetsjurist vilket Lärarförbundets kansliledning kanske vet om... :-)

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies