Gå direkt till textinnehållet

Hem & Hyra-reportern sade upp sig – blev youtuber i Brasilien

Efter elva år på Hem & Hyra sa Rikard Ljungqvist upp sig för att driva Youtube-kanalen ”Swedish Gringo” från Rio de Janeiro – med blygsamma inkomster. ”Det finns andra värden i livet än pengar.”

Under en pandemivinter när livet ”kändes överjävligt” satt Rikard Ljungqvist med en kompis och tittade på världskartan. Vilka länder var fortfarande ”öppna”? Brasilien var ett av dem. De åkte dit och fick nästan en chock av hur livet levdes där.

– Solen sken, caipirinhan flödade, alla var glada.

Youbtubekarriären startade med att han för många år sedan gjorde små videofilmer när han var ute och reste för att visa sin familj vad han upplevde. Familjen bor i Göteborg, själv bodde han sedan 20-årsåldern i Stockholm och reste mycket.

Annons Annons

– Jag tänkte inte så mycket på att andra kunde titta på de här videorna men så småningom upptäckte jag att det fanns andra människor på Youtube också. Då började jag göra mer generella resevideor från olika ställen jag besökte.

Det var videorna han gjorde under pandemin från Brasilien som fick fart på Youtubekanalen.

– Det var då jag kände att jag hade en publik.

Youtubekanalen har han nu haft i åtta-tio år.  Det var en process att välja att säga upp sig från Hem & Hyra, där han var bland annat redaktör och reporter.

– Det tog sin tid. Jag gjorde flera semesterresor till Brasilien och kände att det fanns en hunger som behövde stillas. Jag tog först tjänstledigt för att ge Youtube-projektet en chans. Hem & Hyra var väldigt stöttande i hela processen. Till slut hamnade jag i ett läge där jag kände att jag måste satsa allt på den här Youtube-kanalen, hur dumt det än låter.

Det blev ett känslosamt farväl till Hem & Hyra och de som jobbar där, de människorna hade hunnit bli som en familj under åren han jobbade där.

– Det var nästan det svåraste, att säga hej då.

När vi pratas vid via Whatsapp är två veckors intensiv karneval precis över i Rio, hans röst är lite hes.

– Det är en av hörnpelarna i min kanal, att bevaka Rio och särskilt karnevalen. Det gäller att delta i så många fester som möjligt, men samtidigt jobba under festerna, jobba under nätterna och producera videor. Och det har jag gjort nu under två veckor, så jag är inte i bästa skick nu.

Han tjänar nästan inga pengar som youtuber.

– Jag har inte råd att jobba med någon. Det går inte riktigt runt, så mycket kan jag säga. Jag får använda sparpengar.

Merparten av hans prenumeranter vill resa till Brasilien, och alla som åker till Brasilien besöker Rio de Janeiro.

– Så just här är jag väldigt välkänd. Jag tror att det är flera tusen turister som har kommit tack vare min kanal. Varje dag träffar jag ett tiotal människor som har tittat på kanalen. Många gratisluncher kan det bli i alla fall.

Med Youtubemått mätt är kanalen inte särskilt stor, säger han. Den största delen av publiken är amerikaner.

– Men skillnaden är att många av följarna faktiskt kommer hit. Det blir mycket interaktion med dem. Varje morgon har jag ungefär 15 meddelanden från folk som vill träffa mig.

Framtiden ser inte så ljus ut, enligt Rikard Ljungqvist.

– Folk frågar mig om det här är ett jobb, den frågan är svår att besvara. Det genererar nästan inga inkomster. Andra frågar om jag skulle rekommendera det till någon annan. Där är svaret definitivt nej. Om man ska göra det måste man brinna för det och snarare betrakta det som en hobby, för det kommer inte att göra dig rik. Men än så länge är det värt det. Det finns andra värden i livet än att bara tjäna pengar.

Men du ser inte något slut på din vistelse än så länge?
– Det definitiva slutet är när sparpengarna är slut. Och det beror ju på hur mycket jag sänker min levnadsstandard. Min familj är inte så pigg på att komma hit, så snart blir jag tvungen att åka hem och hälsa på dem. Jag har blivit rånad två gånger här, och de har under en tid bedrivit en övertalningskampanj för att få mig att lämna Brasilien.

Kommentarer

Ett svar till ”Hem & Hyra-reportern sade upp sig – blev youtuber i Brasilien”

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.